Росіяни не відкривають гуманітарні коридори для допомоги людям на затопленій території – Верещук

Росіяни не відкривають гуманітарні коридори для допомоги людям на затопленій території – Верещук

Єдині новини
Укрінформ
Загарбники не відкривають гуманітарні коридори для допомоги людям, які через затоплення залишаються в небезпеці.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Майже 35 населених пунктів на тимчасово окупованій території залишаються в небезпеці. Це Гола Пристань, Олешки та решта населених пунктів», - розповіла вона.

Верещук подякувала усім волонтерам з різних регіонів України та міжнародним організаціям та партнерам з Японії, США, Польщі, Фінляндії, Австрії, Чехії, які відгукнулися і напряму допомагають постраждалим на Херсонщині.

Водночас вона зауважила, що, на жаль, в силу певних обставин люди залишаються на місцях, приймають рішення не евакуюватися.

Читайте також: Для жителів Херсонщини організували евакуаційні маршрути - Мінреінтеграції

«Користуючись нагодою, я хочу звернутися до таких людей. Будь ласка, не наражайте себе на небезпеку, евакуюйтеся, бо крім високої води, яка точно зійде з часом, залишається боротьба з наслідками», - акцентувала міністерка.

За її словами, крім цього, є мінна небезпека, адже у воді міни дрейфують, і не можна передбачити, де вони можуть нанести шкоду життю і здоров'ю людей. 

Верещук запевнила, що люди можуть звернутися до ОВА, зателефонувати на гарячу лінію, звернутися до волонтерів та сказати про намір евакуюватися з регіону, переїхати на Івано-Франківщину, на Вінниччину, на Хмельниччину, на Кіровоградщину. 

«Ми маємо де людей розмістити. Вони отримають безкоштовно житло, харчування і все, що пов'язано з нормальною життєдіяльністю», - додала вона.

Міністерка розповіла, що також буде надано грошову допомогу готівкою одразу в евакуаційному потязі або автобусі. Зазначається, що сума виплати складає 3 тисячі на дитину, 2 тисячі на дорослу людину. 

«Нам потрібен час, щоб опанувати ситуацію і побороти наслідки, які дала така висока вода. Зараз зону стихійного лиха оцінюють в 600 квадратних кілометрів, її можна порівняти з площею Сінгапуру», - акцентувала Верещук.

Читайте також: На лівобережжі Херсонщини загарбники розселяють евакуйованих по військових об'єктах — Генштаб

Вона розповіла, що на сьогодні ще невідомо, яку кількість території буде неможливо відновити. Однак, за її словами, влада буде робити все можливе, щоб відновити якомога більше територій, в тому числі пошкоджене, зруйноване, підтоплене житло. 

«Президент України Володимир Зеленський дав чітку інструкцію і чітку вказівку розробити необхідне законодавство в найкоротший термін, щоб забезпечити людям компенсацію за зруйноване, підтоплене житло», - резюмувала вона. 

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. Евакуація людей з затоплених території продовжується. 

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид". 

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-