Для відбудови України використають 3D-принтер, яким зводять школу у Львові

Для відбудови України використають 3D-принтер, яким зводять школу у Львові

Фото, відео
Укрінформ
У Львові вперше в Україні зводять школу з використанням 3D-принтера. Завдяки навчанню від іноземних партнерів, новітню технологію швидкого та якісного будівництва планують використовувати для відбудови.

Про це під час пресбрифінгу сказав засновник гуманітарного фонду Team4UA Жан-Крістоф Боні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми принесли технологію 3D-друку в Україну, щоб ви побачили всі її переваги. Те, що ви бачите перед собою, було надруковано за 48 годин. Це вперше ми застосовуємо таку технологію в Україні і вся фаза друку буде завершена за два тижні. Також ми плануємо відкрити тренінговий центр з цієї технології, щоб ввести 3D-будівництво в Україні, а особливо в Донецьку та Луганську. Всі в Україні зараз говорять про відбудову і ми відбудовуємо просто зараз і готові залучати всі регіони», - зазначив Жан-Крістоф Боні.

Будівництво навчального корпусу початкової школи ЗОШ №23 на вулиці Варшавській у Львові розпочали у листопаді 2022 року. На першому етапі команді проєкту вдалося закласти фундамент майбутньої школи, але згодом процес будівництва був зупинений через масовані ракетні обстріли України, нестачу електропостачання та нестабільні погодні умови. Тому лише в травні привезли 3D-прінтер і відновили активну фазу робіт.

Технологію 3D-будівництва, за якою вперше в Україні зводять школу у Львові, планують масштабувати для відбудови країни / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

За концепцією проєкту, який створила київська майстерня Balbek bureau, зводять одноповерхову будівлю висотою 3,5м та площею 506 метрів квадратних. Тут буде чотири класи, учительська, фойє, коридори та санвузли. Загальний бюджет – 800 тисяч доларів.

«Зараз у школах Львова близько трьох тисяч учнів, які приїхали з інших областей з початком повномасштабної війни. Цей корпус школи знаходиться в такому мікрорайоні, де справді є велика кількість дітей і всі навчальні заклади переповнені. Тут навчатимуться сто дітей, тобто чотири класи. Їдальня, спортзал і укриття будуть знаходитися в головному корпусі школи до якого йти дві хвилини», - зазначив керівник управління освіти Львова Андрій Закалюк.

Зі слів керівниці підрядної організації 7CI Ольги Гавури, ця школа безцінна, оскільки окрім освітнього закладу, який отримує місто, іноземні донори навчають українців новітній технології будівництва, яку можна масштабувати на всю країну.

«Перевага цієї технології у тому, що не потрібно виконувати внутрішньо-оздоблювальні і зовнішньо-оздоблювальні роботи — утеплення фасаду. Ми економимо час на зведенні стін і на виконанні оздоблювальних робіт. При такій технології вони потрібні в мінімальний кількості. Це проєкт майбутнього. Найближчим часом ми плануємо зробити за допомогою 3D-принтера міст, який зможе врятувати близько ста сіл Херсонської області. І це тільки початок», - додала Гавура.

Читайте також: Першу в світі надруковану на 3D-принтері ракету не змогли вивести на орбіту

Ініціатором проєкту виступив гуманітарний фонд Team4UA за підтримки міжнародного технологічного гуманітарного фонду Humanitarian Innovative Technologies (HIT) у партнерстві з Львівською міською радою. Технологічні партнери проєкту — датська компанія-розробник технології 3D-друку COBOD та будівельна компанія 3DCP Group, яка керує роботою принтера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-