Україна хоче долучити Хорватію до гуманітарного розмінування - Свириденко

Україна хоче долучити Хорватію до гуманітарного розмінування - Свириденко

Укрінформ
Україна активізує співпрацю з міжнародними парнерами у сфері гуманітарного розмінування, зокрема, уряд зацікавлений у використанні досвіду Хорватії.

На цьому наголосила перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з віцепрем’єр-міністром - міністром внутрішніх справ Республіки Хорватія Давором Божиновичем, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

«В Україні вже розпочато ранню реконструкцію, починаючи з житлових будинків, і розмінування є невід’ємною складовою цього процесу. Загалом в Україні працюють близько 2 тисяч фахівців з розмінування в державних інституціях та 600 фахівців у приватних операторів. З огляду на великі обсяги робіт, нам потрібно принаймні вдвічі більше саперів», - зазначила керівниця Мінекономіки.

Вона підкреслила, що уряд наразі зацікавлений у співпраці з Хорватією у сфері гуманітарного розмінування та використанні досвіду. Також Україна планує залучити представників Хорватії, країн G7 та інших зацікавлених міжнародних організацій до наглядової ради Центру гуманітарного розмінування.

Метою діяльності центру стане координація міжнародної допомоги, визначення пріоритетів та розподіл завдань із розмінування серед операторів, які працюють в Україні.

Читайте також: Низка країн відгукнулась на заклик про поставку машин для розмінування - Свириденко

«Перед нами стоїть виклик, адже нам потрібно більше саперів, техніки і обладнання для розмінування, дронів для обстеження земель, навчання для саперів. Зараз ми працюємо над прощенням процедур реєстрації та сертифікації, щоб відкрити український ринок для міжнародних операторів протимінної діяльності. Нам потрібно бути проактивними у цьому питанні та застосовувати нові технології, щоб пришвидшити процес очищення українських земель від наслідків збройної агресії рф», - додала Свириденко.

Як повідомлялось, в Україні затверджено План з розмінування земель сільськогосподарського призначення в 9 регіонах, постраждалих від воєнних дій. Загалом обстеженню та в разі необхідності розмінуванню підлягають понад 470 тис. га земель.

Станом на початок травня в Україні у межах гуманітарного розмінування сільськогосподарських земель вже обстежено близько 70 тис. га.

Фото: Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-