Розмінування полів: в Україні обстежили вже близько 70 тисяч гектарів

Розмінування полів: в Україні обстежили вже близько 70 тисяч гектарів

Єдині новини
Укрінформ
В Україні у межах гуманітарного розмінування сільськогосподарських земель вже обстежено близько 70 тисяч гектарів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час телемарафону "Єдині новини".

"Урядом складено план пріоритетності розмінування, в який включені три категорії земель. Перші − землі, на яких є багаторічні насадження, овочеві та баштанні культури, другий − це рілля, третє − несільськогосподарські землі. Якщо брати до уваги першу категорію, найпріоритетніші землі, нині обстежено приблизно 70 тис. га сільськогосподарської землі", - сказав заступник міністра.

Башлик зазначив, що процес розмінування сільськогосподарських земель в Україні відбувається повільно через обмежені ресурси. Зокрема, швидкість розмінування залежить від кількості саперів, залучених у процес, а також кількості машин, необхідних для проведення робіт з розмінування.

Читайте також: Уряд відкриває спецрахунок для гуманітарного розмінування - Шмигаль

Заступник міністра пояснив, що розмінування сільгоспземель в Україні відбувається у три етапи: нетехнічне обстеження (перевірка на наявність мін), безпосереднє розмінування та контроль якості. Після чого надається відповідна довідка про те, що земля є розмінованою і її можна обробляти.

Він також додав, що ціна розмінування 1 га сільськогосподарської землі залежить від рівня забрудненості мінами та вибухонебезпечними предметами. За словами Башлика, в середньому вартість розмінування одного гектара варіюється від 5 тис. до 10 тис. грн.

Читайте також: ДСНС потребує щонайменше 60 машин механізованого розмінування

Як повідомляв Укрінформ, для гуманітарного розмінування Україна потребує в десятки разів більше фахівців, аніж працюють сьогодні. Найбільша площа забруднених земель на півдні і сході України. В Херсонській області треба обстежити понад 208 тис. га, у Харківській області - майже 160 тис. га, а в Миколаївській - більше 85 тис. га.

Загалом відповідно до плану заходів щодо гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення в Україні має бути обстежено та розміновано понад 470,8 тис. га на території Дніпропетровської, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Чернігівської та Черкаської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-