Рівень води у Каховському водосховищі опустився нижче «мертвої точки» – Укргідроенерго

Рівень води у Каховському водосховищі опустився нижче «мертвої точки» – Укргідроенерго

Укрінформ
Рівень води у Каховському водосховищі досяг 12,5, що нижче "мертвої точки".

Про це повідомив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Рівень уже 12,5 метрів. Це нижче за «мертву» точку 12,7 метра, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти та для Запорізької АЕС», — сказав Сирота.

Читайте також: Збитки агросектора від підриву Каховської ГЕС можуть сягнути $1,5 мільярда

За його словами, якщо поточна швидкість падіння рівня водосховища становить 1 метр на добу, то процес падіння може тривати ще приблизно сім-вісім днів.

"Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більше трьох метрів, а саме зменшиться в ширині з 3,5 кілометра, як це було до підриву, до 1 - 1,2 кілометра, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища", — пояснив голова "Укргідроенерго".

Водночас він поінформував, що одна половина станції Каховської ГЕС вже повністю знаходиться під водою, а інша половина вже на 70% у воді. Зокрема, за його словами, земляна вставка між шлюзом і станцією теж уже під водою і може піддатися ерозії.

Читайте також: Комісія НАТО-Україна провела засідання щодо Каховської ГЕС – домовилися про оперативну допомогу

«Ми розробляємо попередній проєкт щодо побудови перемички, яка почнеться, як тільки буде деокуповано Каховку», - повідомив Сирота.

Він уточнив, що для побудови перемички необхідно щонайменше два місяці, а працювати доведеться 24/7.

Гендиректор «Укргідроенерго» зауважив, що це дозволить відкачати всю воду, побачити наслідки підриву і демонтувати гідроелектростанцію, щоб побудувати нову.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: в Укргідроенерго кажуть, що пік підтоплення уже позаду

"Нам потрібно буде два місяці на верхню перемичку, два місяці - на нижню перемичку. Ми перекриємо, зупинимо цей потік води, щоб ми почали потихеньку накопичувати Каховське водосховище", – підкреслив він.

Сирота додав, що, за попередніми підрахунками, для побудови перемички та демонтажу старої станції необхідно рік, а будівництво нової станції триватиме приблизно пʼять років.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. На Херсонщині продовжуються рятувальні роботи та заходи з евакуації населення з місць затоплення. Особливо драматичною ситуація залишається на тимчасово окупованих територіях, де російські загарбники залишили мирне населення без жодної допомоги, в той час, як доступ рятувальних служб України до цих людей є вкрай ускладненим або неможливим.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-