Українці й американці у Вашингтоні вийшли на масову акцію проти агресії рф

Українці й американці у Вашингтоні вийшли на масову акцію проти агресії рф

Фото
Укрінформ
Один з найважливіших символів американської демократії – Меморіал Лінкольна - перетворився 25 лютого на український Майдан, огорнутий синьо-жовтою символікою й гаслами проти війни.

У суботу тут зібрався велелюдний мітинг до перших роковин повномасштабного вторгнення рф, передає власний кореспондент Укрінформу.

Захід зібрав представників української громади в США, американських громадян, політиків, дипломатів, релігійних лідерів, активістів, волонтерів. Учасники виступали із закликами до об’єднання зусиль та розширення допомоги Україні.

«Мета нашого зібрання – об’єднати зусилля разом з Україною, щоб українці перемогли в цій війні», - розповів у коментарі агентству директор Української національної інформаційної служби УККА Михайло Савків, один зі співорганізаторів акції.

«Наш головний обов’язок як американців українського походження - впливати на членів Конгресу, а також на американський уряд, аби вони надали Україні зброю, якої вона потребує зараз, а також забезпечували іншу підтримку», - зауважив Савків.

За словами отця Володимира, настоятеля Українського православного кафедрального собору Святого Андрія, який прочитав для всіх учасників мітингу молитву, місце проведення заходу має свій символізм.

«Те, що акція на підтримку України відбувається біля Меморіалу Лінкольна, відзеркалює бажання й прагнення до свободи», - розповів він Укрінформу.

У звʼязку з цим, за його словами, багато американців вірять і підтримують Україну, «бо хоч ми маємо різну історію, нас об’єднує свобода». Отець Володимир також підкреслив, що свобода дається народам від Бога: «Через це ми об’єднуємося, щоби захистити її».

Посол України в США Оксана Маркарова у зверненні до присутніх сказала, що український і американський народи поєднують важливі спільні цінності.

«Щоразу, коли виконуються обидва гімни (України і Сполучених Штатів – ред.), я помічаю, що вони зосереджені на двох рисах, які є спільними для українців і американців – це хоробрість і свобода. Це любов до свободи та готовність боротися за неї, а також хоробрість для захисту рідного дому і близьких від агресивного вторгнення», - наголосила українська дипломатка.

Вона нагадала, що війна росії проти України триває з 2014 року, а рік тому переросла в повномасштабний агресивний наступ: «Перед 24 лютого минулого року ми всі знали, що не здамося і боротимемося за цивілізаційний вибір. Ми, українці, робили це впродовж століть».

Адміністраторка USAID Саманта Павер, яка також долучилася до масштабної акції на підтримку України, звернула увагу на те, що відчувають діти під час війни, а також на їхню роль у майбутньому.

«Я привела сьогодні сюди своїх дітей, аби вони зрозуміли, що боротьба в Україні точиться не лише за право дітей жити без страху нових атак. А жити з усвідомленням того, що вони можуть самі творити власне майбутнє, і що в майбутньому вони знову зможуть зігрітися взимку», - розповіла Павер.

Вона підкреслила, що український народ бореться не тільки за дітей України, а й за всіх дітей, за їхні права, за безпеку та гідність в усьому світі. «Тому дякую, Україно!» - заявила керівниця USAID.

У центрі Вашингтона відбувся мітинг проти агресії рф / Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

Посол США в Україні (2006-2009 рр.), віцепрезидент Інституту миру у Вашингтоні Вільям Тейлор, зі свого боку, зазначив, що американці вірять у перемогу українського народу.

«Тут як ніколи відчувається рішучість, що Україна має перемогти. Україна показала за цей рік, що може досягти перемоги. Що нам потрібно зробити – що Америка і Захід повинні зробити – це дати Україні всі інструменти для цієї перемоги», - вказав Тейлор.

Читайте також: «Серце України б'ється»: у Відні відбувся багатотисячний марш

Він констатував, що значна частина американського суспільства продовжує підтримувати Україну: «Ви можете побачити це сьогодні на мітингу – американці теж долучаються». Крім того, дипломат наголосив, що в Конгресі США зберігається двопартійна позиція щодо продовження допомоги Україні й українцям.

Після кількагодинної акції біля Меморіалу Лінкольна учасники вирушили маршем проти російського вторгнення в Україну до будинку посла рф.

Читайте також: У Варшаві тисячі людей зібралися на акцію протесту під посольством росії

Мітинг у центрі американської столиці відбувся за організаційної підтримки УККА, US Ukrainian Activists, United Help Ukraine, Razom for Ukraine, Посольства України в США, Почесного консульства України у Філадельфії, U.S.-Ukraine Business Council. Крім того, співорганізаторами заходу виступили Revived Soldiers Ukraine, Ukrainian School DC, Support Hospitals in Ukraine.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-