У Копенгагені сьогодні офіційно відкривається Ukraine House in Denmark

У Копенгагені сьогодні офіційно відкривається Ukraine House in Denmark

Фото
Укрінформ
У п`ятницю, 24 лютого, в центрі Копенгагена - Крістіансгавні, офіційно відкриє свої двері Ukraine House in Denmark.

Про це повідомляється на сайті Via Ritzau, передає Укрінформ.

Як зазначається, у відкритті візьмуть участь міністр культури Данії Якоб Енгель-Шмідт та посол України в Королівстві Данія Михайло Видойник.

«24 лютого ми зберемося, щоб вшанувати темний день у новітній європейській історії. Жахливо думати, що війна в Україні триває вже рік. У цей важкий час дуже важливо, щоб Данія продовжувала підтримувати українську громаду в Данії, даючи їм можливість зберігати та слідувати власним культурним традиціям. Відкриття Ukraine House in Denmark в Gammel Dok у центрі Копенгагена стане місцем збору, куди зможуть прийти біженці з України та українці, які постійно проживають у Данії», – сказав Енгель-Шмідт.

Читайте також: Європарламент включив у резолюцію цитату Зеленського, що Україна йде додому - в Європу

Оскільки російська агресія проти України продовжує наступ не лише на український народ, а й на українську культуру та спадщину, вже завдавши шкоди понад 1200 об’єктам культурної інфраструктури, у тому числі понад 500 пам’яткам культури, Ukraine House in Denmark збирається популяризувати культурну спадщину України, організовувати творчу співпрацю дансько-українські колаборації у сфері музики, театру, фотографії та мистецтва.

«Під час війни за нашу ідентичність і цінності немає кращого способу вшанувати гірку річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну, ніж відкрити культурне посольство нашої Батьківщини в Копенгагені», – сказала голова Ukraine House in Denmark Наталія Попович.

На сьогоднішньому заході відбудеться панельна дискусія про роль культури у стійкості та майбутньому демократичної України. Також стартує виставка українського мистецтва часів війни під кураторством Павла Гудімова «Музи не мовчать», яку він привіз зі Львова. У заході візьмуть участь видатні гості та запрошені представники провідних данських та українських культурних установ, аналітичних центрів, уряду та парламенту.

Читайте також: У Копенгагені презентували 3D-інсталяцію українських мозаїк

«Ніхто не міг спрогнозувати, що культура в умовах війни виявиться настільки плідною й потрібною. Ніколи не міг подумати, що таке скорочення дистанції між подіями видасть стільки сильного матеріалу та захопить мене як куратора. Ця виставка не про війну. Вона про творчість у час війни, сміливість, свободу й оригінальність, які варто цінувати тут і тепер», — розповів Гудімов.

Як повідомлялося, 15 червня 2022 року у Львові у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» відкрився новий виставковий проєкт куратора артцентру «Я Галерея» Павла Гудімова «Музи не мовчать». Понад пів сотні авторів з усієї України представили тут мистецтво, яке з’явилось у час війни: від живопису до об’єкта, від архітектури до відео.

Фото: Ukraine House in Denmark, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-