Олена Зеленська у Давосі зустрілася з президенткою Єврокомісії

Олена Зеленська у Давосі зустрілася з президенткою Єврокомісії

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська обговорила з Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн питання допомоги з житлом для прийомних родин в Україні.

Зустріч відбулася у рамках Всесвітнього економічного форуму (WEF) у швейцарському Давосі, повідомляє Укрінформ з посиланням на Телеграм-канал першої леді.

«Згідно з українськими зобов’язаннями щодо вступу в ЄС ми маємо повністю позбутися «класичних» сиротинців із вихователями й директорами, надавши всім дітям змогу рости в сім’ях. Отже, прийомних і патронатних родин, дитячих будинків сімейного типу має побільшати», - зазначила Зеленська.

Читайте також: Зеленська: Війна може призвести до розширення криз, якщо агресор не програє

Вона додала, що усередині країни вимушено перемістилися 336 прийомних родин, у яких виховується майже 1200 дітей, близько 774 прийомних родин із 3476 дітьми виїхали за кордон. Перша леді підкреслила, що в частини цих сімей зруйновано чи значно пошкоджено житло, і їм немає куди повертатися, водночас велика кількість потенційних та офіційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків унаслідок бойових дій втратила власне житло.

"Тому, негайне забезпечення житлом прийомних родин є однією з головних умов збереження таких сімей і повернення в Україну частини з них, що перебуває в евакуації. Також розв’язання житлових питань є наріжним каменем для створення нових прийомних родин. Водночас під час забезпечення житлом необхідно враховувати принципи безбар’єрності", - підкреслила дружина Президента.

Читайте також: Зеленська про обстріл Дніпра: Наш біль став зброєю, проти якої безсилі російські ракети

У цьому контексті вона розповіла очільниці ЄК про новий проєкт своєї фундації, до якого може долучитися Єврокомісія.

"Україні потрібна фінансова підтримка ЄС для втілення системного підходу до припинення інституційного виховання дітей, запровадження сімейних форм виховання, стимулювання національного усиновлення. Інструментом і локомотивом цього процесу міг би стати профінансований ЄС проєктний офіс фахівців", - пояснила Зеленська.

Також вона пропонує долучитися до цього всьому світові, адже "важко уявити більш гідну мету, аніж дім і родина для кожної дитини".

Водночас перша леді нагадала, що 100 млн євро допомоги від Єврокомісії для відновлення українських шкіл уже надано останнім часом.

Читайте також: Зеленська поділилася порадами, як здолати стрес

Як повідомляв Укрінформ, 13 січня перша леді Республіки Польща Агата Коргаузер-Дуда передала допомогу дитячому будинку сімейного типу у Звягелі на Житомирщині. Серед іншого родина отримала деталі до слухового апарату, що необхідні для обслуговування пристрою, встановленого одній з прийомних доньок, а також сучасний телевізор, пральну машину, генератор, харчові продукти та засоби особистої гігієни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-