Зеленська: Війна може призвести до розширення криз, якщо агресор не програє

Зеленська: Війна може призвести до розширення криз, якщо агресор не програє

Відео
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська переконана,  що росія не планувала обмежитися територією України і може піти далі, якщо не програє.

Про це перша леді сказала під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви всі знаєте, що російська агресія ніколи не мала на меті обмежитися українською територією. Ця війна може піти далі і зробити кризи ширшими, якщо агресор не програє, або, іншими словами, якщо сума нашого з вами впливу не переважить агресію", - наголосила Зеленська.

Читайте також: Україна й українці своєю мужністю вразили та надихнули весь світ – Урсула фон дер Ляєн

Вона нагадала, що Президент Володимир Зеленський на саміті G19 представив Українську формулу миру, яка складається з 10 пунктів.

"Це 10 пунктів про те, як переважити російську агресію, а отже, про те, як не допустити поєднання наявних регіональних та глобальних криз в одну повномасштабну загальносвітову кризу", - зауважила перша леді.

За її словами, пункти Формули миру не суто політичні, у кожного з них є "відчутний людський рівень".

"Це рівень батьків, які плачуть під реанімацією, коли рятують їхню поранену дитину. Або хлопчика, чию сім'ю розстріляли в автівці під час евакуації. Це рівень фермерів, які зараз бояться повертатися на свої поля через те, що поля заміновані окупантами. Це рівень людей, які, втративши дім, змушені шукати порятунку там, де їх приймуть", - наголосила дружина Президента.

Читайте також: Зеленська про обстріл Дніпра: Наш біль став зброєю, проти якої безсилі російські ракети

Також вона відзначила, що у Формулі миру йдеться про радіаційну, продовольчу й енергетичну безпеку.

Водночас "найболючішим пунктом" Зеленська назвала визволення всіх депортованих і полонених українців, а це, за її словами, “тисячі й тисячі” людей, у тому числі дітей.

Крім того, вона відзначила, що окремий пункт передбачає виведення російських військ з усієї суверенної території України, завдяки чому буде гарантоване припинення бойових дій та терору загарбників проти українців, відновлення міжнародного права.

Перша леді наголосила, що важливими є також пункти про забезпечення справедливості й притягнення до відповідальності агресора й про гарантоване недопущення ескалації.

Читайте також: Українські спеціалісти пройшли в Ізраїлі навчання з психологічної реабілітації – Зеленська

"І, звичайно, має бути фіксація завершення цієї війни. Не лише для того, щоб мати якусь дату для відліку мирного часу. А тому, що мир не дорівнює перемир'ю. Щоб змогли повертатися додому наші люди, які зараз розкидані по світу. Щоб із фронту повернулися наші батьки, матері, сини і доньки, щоби знову з'єдналися сім'ї, які були роз'єднані війною", - заявила вона.

Зеленська передала листи з Формулою миру від глави Української держави президентам Швейцарії та Європейської комісії, а також на ім'я голови Китайської Народної Республіки через віцепрем'єра Державної ради КНР.

Як повідомлялося, у листопаді Президент Володимир Зеленський презентував Українську формулу миру. Зокрема, йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-