Британському архітектору Норману Фостеру передали пропозиції щодо відбудови Харкова

Британському архітектору Норману Фостеру передали пропозиції щодо відбудови Харкова

Укрінформ
Українські фахівці направили всесвітньо відомому архітектору Норману Фостеру свій звіт-бачення відбудови Харкова і наразі чекають на відповідь.

Про це розповів на брифінгу в Kharkiv Media Hub архітектор, голова експертної групи, яка співпрацює із Фондом Нормана Фостера, Дмитро Фоменко, передає кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні ми сформували нашу візію, передали її на переклад та подальшу рецензію лорду Фостеру, його експертам, його фонду. Очікуємо на відповідь. Дуже сподіваємося, що експерти оцінять те, що ми зробили, та дадуть нам правдиву зворотню реакцію», - сказав Фоменко.

Як розповіла архітектор, член робочої групи Ольга Клейтман, у звіті представлене як загальне бачення розвитку міста, так і конкретні пропозиції щодо певних локацій. У документі є історико-опорний план міста, що було дуже важливо для англійських фахівців, та концепція розвитку Харкова.

Під час підготовки документа з майже сотні різноманітних пропозицій після обговорення обрали 15 пунктів. Зокрема, у звіті є бачення відбудови житлових мікрорайонів, майбутнього ринку «Барабашово», частина території якого, за задумом архітекторів, перетвориться на діловий центр, так зване ментальне районування (а не адміністративне) тощо.

Читайте також: Відбудова, інфраструктура та енергетика: Україна і Франція підписали низку угод про співпрацю

Клейтман наголосила, що робоча група працювала у комунікації з експертами Фостера, які також вносили свої пропозиції протягом останніх шести місяців, деякі з них уже відкинули.

«Вони дуже дослухалися до нас. Наприклад, пропонували пошкоджені будівлі засклити, зробити тераси навколо кожного будинку. На що ми сказали, що в нас же від -30 до +35, це не наше рішення. Також пропонували завод із переробки бетонних плит. Але ці плити зараз ідуть на захисні споруди для армії. Наш «сусід» же нікуди не подінеться, потрібні капітальні споруди», - зазначила архітектор.

Як повідомлялося, у квітні всесвітньо відомий архітектор Норман Фостер заявив, що він та його бюро «Foster+Partners» готові доєднатися до відновлення Харкова після війни.

Норман Фостер - британський архітектор, лавреат Імператорської, Прітцкерівської (1999) премій та премії «Квадрига» (2003). Вважається одним із творців стилю хай-тек.

Читайте також: Зеленський: Обсяг плану швидкої відбудови — понад 50 тисяч об'єктів на €12 мільярдів

Він, зокрема, у 1980-х роках спроєктував будівлю банку HSBC у Гонконгу, а у 2004 році - найвищий міст у світі - Віадук Мійо на півдні Франції. Також працював над дизайном штаб-квартири Apple - Apple Park у Каліфорнії (США).

Фото: EPA-EFE/All Over Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-