В Іспанії розпочалась друга зміна у реабілітаційному дитячому таборі Gen.Camp

В Іспанії розпочалась друга зміна у реабілітаційному дитячому таборі Gen.Camp

Укрінформ
Під патронатом дружини Президента Олени Зеленської почалася друга зміна у реабілітаційному дитячому таборі Gen.Camp громадської ініціативи Gen.Ukrainian в Іспанії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

Засновник табору – громадська організація Gen.Ukrainian, робота якої спрямована на лікування дитячих психологічних травм, спричинених війною росії проти України, та мінімізацію їхніх наслідків у майбутньому.

Gen.Ukrainian об'єднує приватних осіб і меценатів. Допомога дітям надається з ініціативи та коштом українських доброчинців. Проект реалізується під патронатом першої леді України.

Читайте також: Перша леді висловилася за створення у світі мережі українських культурних центрів

Цього разу реабілітацію в Gen.Сamp пройде 31 дитина віком від 6 до 11 років із Київської та Чернігівської областей, Маріуполя, Харкова та Бахмута. Усі ці діти стали свідками воєнних злочинів.

90% дітей пережили втрату одного або двох дорослих. Половина з них стали свідками загибелі батьків або були присутні на страті, перебували в автомобілі, який потрапив під розстріл.

Зокрема до табору вирушив Андрій із Чернігівщини. Під час евакуації на автомобіль його родини наїхав російський БТР. Хлопчика непритомного витягли з автівки, а батьки та інші родичі згоріли.

Читайте також: Зеленська отримала відзнаку Джорджтаунського інституту жінок, миру та безпеки

Реабілітацію також проходитимуть Богдан із Бахмута – росіяни вбили його батька і вагітну маму, і Маргарита з Маріуполя, яка вижила під завалами будинку, де загинули всі її рідні.

10% групи – це діти, яких утримували в полоні у підвалі у селі Ягідне Чернігівської області. Вони спали стоячи, голодували, пережили знущання загарбників.

«Це боляче навіть переповідати. Це не лише трагедії – це історії зумисних тортур над нашими дітьми. Що вони зараз відчувають? Як їм пережити цей досвід? Саме тому наприкінці листопада стартувала друга зміна в освітньо-психологічному таборі Gen.Сamp. Діти, які стали свідками жахливих воєнних злочинів, на чиїх очах убивали батьків, хто дивом вижив під час спроби евакуації чи під ракетними обстрілами, отримують психологічну допомогу від провідних психотерапевтів, педагогів і тьюторів», – сказала Зеленська.

Авторка ідеї табору – підприємниця та громадська діячка Оксана Лебедєва, головна психологиня – Оксана Шльонська, кандидат психологічних наук, психолог, психотерапевт зі стажем понад 30 років, керівник центру «Рівновага» (Київ).

Читайте також: Ізраїль передав сучасне медичне обладнання для столичної дитячої лікарні

Якщо під час першої зміни в Gen.Camp українські психологи інтегрували в програму надбання світових практик для реабілітації дітей та власні розробки, то під час другої фахівці працюють за програмою, створеною українським автором. Вона має назву «Захищені любов’ю» і заснована на протоколах. Її підготувала Шльонська. У ній поєднані два напрямки світової психотерапії: когнітивно-поведінкова терапія і кататимно-імагінативна психотерапія.

У таборі працюють п’ять психологів вищої категорії, включно з головним психологом проекту, п’ять тьюторів, два соціальні педагоги, які супроводжують сиріт. Терапевтична програма триває 21 день.

Глобальна мета Gen.Ukrainian – допомогти дітям подолати травми війни та їхні гострі прояви, навчитися жити у новій реальності й рости здоровими та сильними. Також передбачена просвітницька робота для батьків/опікунів маленьких українців. Компетентні психотерапевти Gen.Ukrainian навчають, як розпізнати в поведінці дитини ознаки психічних розладів, що з цим робити, як зарадити дитині та собі.

Читайте також: Зеленська обговорила з очільником МОЗ Британії Нацпрограму психосоціальної підтримки

«Перша зміна табору стала неочікуваною для самих фахівців: діти почали усміхатися, мріяти, жити. Виявилося, що дитяча психіка може протистояти найважчим випробуванням за умови правильно підібраної терапії та вчасної допомоги», – повідомила Зеленська.

Після закінчення реабілітації дітей у таборах громадська організація Gen.Ukrainian актуалізує наявні та розробить авторські програми лікування дитячої психотравми, що базуються на протоколі Міністерства охорони здоров’я України, і передасть їх МОЗ для подальшого лікування дітей, які зіткнулися з жахами війни.

«Усі ці місяці російського нападу українці здобувають досвід, якого не знає європейський світ ХХІ століття. Ніхто не був готовий до сучасного варварства. І найперше – діти, бо батьки ростили їх для любові й щастя, а не для тортур. Тож наше завдання зараз – повернути їм віру в любов і щастя, як і хотіли їхні батьки. І ми вже бачимо, що це нам вдається», – заявила Зеленська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-