Українські біженці отримали €9,4 мільйона субсидій – Держканцелярія Естонії

Українські біженці отримали €9,4 мільйона субсидій – Держканцелярія Естонії

Укрінформ
Державна канцелярія повідомила про статистичні дані та плани прийому, що стосуються українських біженців у країні. Зокрема, повідомляється, що українцям було виплачено 9,4 млн євро, що становить 0,4% усіх субсидій, виплачених жителям Естонії.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

«40% повнолітніх біженців зайняті на ринку праці. Допомагає і той факт, що в Естонії можна говорити російською», - додала фахівець Міністерства соціальних справ Хялі Тарум.

При цьому середній рівень зайнятості біженців у Європі нині становить менш як 30%.

Департамент соціального страхування надав тимчасове житло 2 500 українських біженців. «Це число постійно зменшується. Минулого тижня у тимчасовому житлі влаштувалися 90 людей, а 290 осіб виселились. Найбільший короткостроковий притулок – це судно (круїзний пором – ред.) з 1 500 воєнними біженцями. Найбільша кількість біженців знаходиться в центрі відпочинку Неліярве у волості Анья», - сказала Тарум.

Уточнюється, що 70% біженців в Естонії живуть в окремій квартирі, 8% - у готелі, 7% винаймають кімнату в будинку і 6% ділять квартиру. «Вони добре справляються. Більшість із них платять за свою квартиру», - зазначила представниця Мінсоцсправ.

За її словами, три чверті біженців, які отримали тимчасовий прихисток, сподіваються повернутися в Україну, 5% думають, що залишаться в Естонії, а 20% поки що не можуть відповісти на це питання.

За інформацією Департаменту поліції та прикордонної охорони, з 24 лютого до Естонії загалом прибули 117 607 українців, з них 53 717 - транзитом. «Майже 60 тисяч українців заявили на кордоні, що хочуть залишитися в Естонії. Пізніше ми встановили, що з них майже 15 000 осіб не мають тимчасового захисту або посвідки, з них 11 000 повнолітніх. У регістрі населення є їх індивідуальний код і зареєстровано місце проживання, вони мають чинні трудові відносини. Вони використовують інші способи легального перебування в Естонії», - розповів заступник генерального директора з прикордонного контролю Департаменту поліції та прикордонної охорони Егерт Бєлічев.

Він зазначив, що станом на 4 грудня подано 40 000 клопотань про тимчасовий захист, 2 805 клопотань про відмову від тимчасового захисту, 2 474 клопотання про надання міжнародного захисту, у тому числі 2 168 - від громадян України.

З початку війни на кордоні з росією до Естонії не пустили 1 494 громадян України. «Завдання Департаменту поліції та прикордонної охорони – забезпечення громадського порядку в країні. Якщо ми виявляємо, що порядку загрожує небезпека, то відправляємо назад гіпотетичного громадянина України», – пояснив Бєлічев.

Читайте також: Естонія відправила в Україну 11 автобусів із генераторами та енергообладнанням

За його словами, підставою для затримання є те, що людина приїжджає не із зони бойових дій, а багато років проживає у росії або має подвійне громадянство. «Є і люди, які підтримують путіна та війну в Україні, а є й такі, хто дає неправдиві свідчення. З прикордонником треба бути чесним, щоб знайти рішення для надання допомоги людині», - наголосив Бєлічев.

Він також сказав, що Естонія має бути готовою до більшої хвилі українських біженців, бо росія під час зими навмисно руйнує інфраструктуру України. При цьому Естонія досягла домовленості щодо підготовки плану міжвідомчої співпраці з Фінляндією, яка допоможе з розміщенням українців, які прибувають до Естонії або їдуть транзитом.

Як повідомляв Укрінформ, Естонія і Фінляндія досягли принципової домовленості, згідно з якою Фінляндія прийматиме українських воєнних біженців, які прибули до Естонії, якщо вони захочуть туди переїхати.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-