Японія надасть Україні техніку для розмінування на $4,5 мільйона

Японія надасть Україні техніку для розмінування на $4,5 мільйона

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час зустрічі із Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі подякував Японії за проєкт міжнародної технічної допомоги ДСНС і громадам Київської області вартістю 4,5 млн. доларів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МВС.

На зустрічі одним із головних предметів обговорення стала надзвичайно критична для України тематика гуманітарного розмінування звільнених територій.

За підтримки уряду Японії у співпраці з ПРООН в Україні започатковано новий проєкт міжнародної технічної допомоги за участю ДСНС України і низки громад на Київщині загальною вартістю 4,5 млн. доларів США. Передбачено надання піротехнічним підрозділам ДСНС автомобілів, засобів бронезахисту, металодетекторів, іншого спецобладнання.

Також Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) розпочало співробітництво з ДСНС у галузі розмінування. Агентство опрацьовує можливість започаткування грантового проєкту з надання у період 2023 – 2024 років технічної допомоги українським надзвичайникам. Зокрема, автомобілів підвищеної прохідності для піротехніків, машин механізованого розмінування, металодетекторів, квадрокоптерів, екскаваторів-планувальників, бульдозерів, автогрейдерів, автобусів.

Читайте також: Японія надасть Україні партію генераторів всередині грудня

Окремо опрацьовується питання навчання саперів ДСНС у Камбоджі.

Монастирський констатував продуктивний розвиток співпраці із японськими партнерами.

"Розмінування для нас є дуже важливим у сенсі доступу до об’єктів критичної інфраструктури, доріг, інших складових життєзабезпечення. З іншого боку, розмінування є довгою історією тривалістю в роки. З огляду на це, ми можемо визначити і планувати напрями такої спільної роботи на десятиліття вперед", - зазначив Монастирський.

Також учасники зустрічі торкнулися і питання забезпечення мобільних Пунктів Незламності всім необхідним та загалом подолання викликів, які готує зима.

Монастирський поінформував партнерів, що в системі ДСНС уже розгорнуто понад тисячу Пунктів Незламності, з яких 300 є пересувними. Практика показує, що 90% громадян звертаються саме до мобільних Пунктів Незламності й тому слід робити акцент на розвиток такого формату цієї ініціативи. І допомога партнерів в їх облаштуванні теж не буде зайвою.

"Наша співпраця – не про машини, це – про врятовані життя та здоров’я десятків тисяч людей в Україні", - наголосив Монастирський.

Читайте також: Японія відправить Україні генератори і лампи на $2,57 мільйона

Також міністр внутрішніх справ подякував японській стороні за тривалу і послідовну практичну допомогу у створенні та реформуванні української поліції.

Посол Кунінорі, в свою чергу, запевнив у підтримці українських партнерів та всього народу України, який веде справедливу боротьбу за власну державність.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Міністерства енергетики України, Японія надасть Україні частину генераторів із 242-ох у середині грудня, а також підготує поставку трансформаторів, вимикачів, роз'єднувачів та іншого обладнання.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-