Відбудову України посилить співпраця на рівні регіонів – представник ЄС

Відбудову України посилить співпраця на рівні регіонів – представник ЄС

Укрінформ
Взаємодія між регіонами Європейського Союзу, а також українських міст і областей може відіграти величезну роль у зусиллях з реконструкції й відновлення України після руйнувань, спричинених російською воєнною агресією.

Про це заявив у вівторок під час виступу на міжнародній конференції в Берліні президент Європейського комітету регіонів Васко Алвес Кордейро, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Потенціал співпраці на рівні регіонів не можна недооцінювати в плані розбудови й відновлення (України – ред.)», - наголосив європейський чиновник.

У цьому зв’язку він навів кілька конкретних прикладів такої взаємодії, що вже відбулася або нині триває. Так, португальське місто Кашкайш надало гроші для відбудови дитячого садку в Ірпіні, польський Гданськ виділив фінансування для реконструкції Бородянки. Афіни забрали в літні табори 117 дітей з Маріуполя й Одеси.

«І перелік на цих прикладах не завершується»,- зауважив представник ЄС, додавши, що можливості подібної співпраці є невичерпними.

Крім того, він зазначив, що масштабний потенціал має взаємодія у таких сферах, як будівництво, транспортування, прокладення доріг, енергетика.

Читайте також: Повоєнна відбудова має передбачати економічне і соціальне відновлення – радник Зеленського

У цьому зв’язку Кордейро підкреслив важливість, зокрема, створення швидкодоступних фінансових інструментів для регіонів і міст в межах національної стратегії.

Представник ЄС водночас указав на існування ризиків, пов’язаних з таким підходом, зокрема ризиків корупції. За його словами, щоби подолати їх, потрібно створити спільні цілі та стратегію допомоги Україні в її зусиллях з відбудови, а також забезпечити ефективність та прозорість процедур.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок під егідою Німецького головування в G7 та Європейської Комісії відбувається Міжнародна конференція експертів з відновлення України, яка залучила найкращих фахівців з усього світу. Ці експерти мають представити стратегію повоєнної відбудови України, яка стане основою для конкретних програм з реконструкції та відновлення України за участю міжнародного співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-