Британія цьогоріч надала Україні £2,3 мільярда допомоги

Британія цьогоріч надала Україні £2,3 мільярда допомоги

Укрінформ
Велика Британія не має жодного сумніву, що Україна переможе у боротьбі проти російської агресії, та стоятиме поряд із народом України до самої перемоги, а також у процесі повоєнного відновлення країни.

Про це сьогодні під час відеозвернення до учасників Міжнародної конференції експертів з відновлення України, що відбувається у Берліні заявив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Імперіалістичне прагнення путіна підкорити свого сусіда являє собою найбільше з можливих порушень міжнародних правил, які захищають кожну з держав. Якщо ця агресія досягла б успіху, будь-які експансіоністські режими світу були з заохочені до найгірших дій, і жодна країна не могла б надалі почуватися у безпеці. Саме тому, ми всі рішуче налаштовані стояти поряд із народом України до її перемоги. В мене немає найменшого сумніву у тому, що вони переможуть», - наголосив Клеверлі.

Читайте також: Ландтаг Ліхтенштейну на 20% збільшує гуманітарну допомогу Україні

Він нагадав, що коли путін напав на Україну, він зверхньо вважав, що зможе перемогти країну-сусіда протягом кількох днів. Але народ України протистоїть агресії із небаченою мужністю, збиваючи гонор з нападника, та знову й знову завдаючи поразки російському наступу. Президент Зеленський залишився в офісі та примусив із собою рахуватися. Всі демократії світу, які шанують свободу, прийшли на допомогу Україні.

Клеверлі нагадав, що Велика Британія є другим найбільшим військовим донором України після Сполучених Штатів. Цього року вона надала Україні 2,3 мільярда фунтів допомоги, і має намір надати таку ж суму наступного року. Крім того, з лютого британська сторона надала Україні більш як 220 мільйонів фунтів гуманітарної допомоги, та прийняла у себе в країні понад 100 тисяч українських біженців. Також уряд Великої Британії виділив 1,3 мільярда фунтів для України в якості гарантій за позиками від Світового банку та від ЄБРР, а також надав 74 мільйони фунтів у якості прямого гранту для уряду України.

Читайте також: Шмигаль обговорив із фон дер Ляєн створення фінансової платформи для підтримки України

«Ми поділяємо відповідальність за те, щоб допомогти українцям відбудувати свою країну після того, як вони переможуть. Ми свідомі, що це - завдання монументального масштабу. Крім того, кожного дня загарбники завдають дедалі більших руйнувань в Україні, знищують школи та лікарні, перетворюють на уламки незчисленні домівки. З наближенням зими путін виводить з ладу енергетичні станції, позбавляє мільйони українців тепла та світла. Ми маємо скористатися цією конференцією, щоб об’єднатися навколо плану відновлення та розвитку України», - наголосив керівник зовнішньополітичного відомства Великої Британії.

Він висловив впевненість, що міжнародне співтовариство зможе продовжити таку роботу під час наступної конференції з відновлення України, яка відбудеться у Лондоні наступного року.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Берліні під егідою Німецького головування в G7 та Європейської Комісії відбувається Міжнародна конференція експертів з відновлення України, яка залучила найкращих фахівців з усього світу. Ці експерти мають представити стратегію повоєнної відбудови України, яка стане основою для конкретних програм з реконструкції та відновлення України за участю міжнародного співтовариства.

Фото: James Manning/PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-