Понад 1400 волонтерів «Добробату» долучилися до відновлення Сумщини

Понад 1400 волонтерів «Добробату» долучилися до відновлення Сумщини

Фото
Укрінформ
У відновленні громад Сумщини після російських обстрілів взяли участь понад 1400 волонтерів із організації «Добробат».

Як повідомили Укрінформу у Програмі «U-LEAD з Європою», про це розповіла комунікаційниця "Добробату" Юлія Калиновська.

За її словами, працюють добробатівці на Сумщині у двох командах – роменській і сумській спільно з представниками ДСНС із травня. Загалом здійснено близько 60 виїздів у громади Сумської області, які постраждали під час обстрілів або були деокуповані.

Калиновська додала, що добробатівці здійснювали виїзди на території Боромлянської, Буринської, Ворожбянської, Лебединської, Охтирської, Роменської та Тростянецької громад. Робота "Добробату" передбачає розчищення завалів, частковий розбір конструкцій пошкоджених будівель, закладів соціальної сфери, приватних та багатоквартирних житлових будинків. У деяких громадах команди «Добробату» вже здійснюють відновлення покрівель постраждалих будівель.

««Добробат» зосереджується на первинній відбудові пошкодженого житла. Першочергове завдання проєкту — «fastrecovery», тобто швидке відновлення: перекриття зруйнованого даху, ремонт побитих вікон, підмурування пошкоджених стін. Осередки волонтерського руху, крім Сумщини, є у Київській, Чернігівській та Харківській областях. Нагально відбудовуємо різні об’єкти інфраструктури: житлові будинки, школи, амбулаторії, тощо», - зазначила Калиновська.

Щодо масштабів роботи команд на Сумщині, то роменська команда розібрала близько 100 тонн будівельного сміття, сумська - вивезла понад 640 куб. м залишків будівельних конструкцій (без урахування металевих).

«Сьогодні заявки на долучення до лав добробатівців подали понад 38 тисяч людей. Більш ніж сім тисяч вже були залучені у нагальній відбудові. Серед них і мешканці тих областей, де «Добробат» допомагає з відбудовою, і люди з інших регіонів, в тому числі й тих, які наразі окуповані. До волонтерської діяльності долучаються також іноземці», - додала Калиновська.

Вона зазначила, що бажаючі можуть долучитися до цього волонтерського руху, але найбільше команда потребує допомоги саме в будівельних матеріалах.

«Для того, аби вставляти вікна, робити дахи потрібне фінансування на закупівлю матеріалів або самі матеріали. Наприклад, наразі ми вже маємо складених 10 кошторисів із нагальної відбудови приватних будинків у с. Боромля Боромлянської громади, яке суттєво постраждало через повномасштабне вторгнення. Зокрема мова йде про відновлення покрівлі та вікон. Тож, якщо маєте можливість допомогти – долучайтеся», - сказала Калиновська.

Читайте також: Марина Лобова, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області

Більше інформації про добровольчий будівельний батальйон та їх роботу, можна знайти тут.

Як повідомлялося, програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: «Добробат»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-