Швейцарія почала приймати на лікування поранених українців

Швейцарія почала приймати на лікування поранених українців

Укрінформ
Уряд Швейцарії, який раніше відмовлявся приймати на лікування поранених цивільних жителів України, змінив своє рішення – до країни прибули перші п’ять пацієнтів з нашої країни.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на SwissInfo.

"За повідомленням авіаційно-рятувальної організації Rega, перша група пацієнтів з України вже прибула на стаціонарне лікування до Швейцарії", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що п'ятьох цивільних осіб, які потерпають від серйозних захворювань, доправили до університетських клінік Цюріха, Лозанни та Берна. Пацієнтів відібрала швейцарська сторона на підставі історій хвороб.

Як нагадує SwissInfo, у липні посольство України закликало Швейцарію прийняти тяжкохворих та поранених українців, але уряд відхилив ці прохання з огляду на позицію нейтралітету та з "практичних міркувань". Однак "після подальших консультацій можновладці Швейцарії змінили свою позицію, посприяв цьому рішенню й суспільний резонанс".

За оцінками місцевої влади, щомісяця у Швейцарії зможуть проходити лікування до 20 пацієнтів з України.

Читайте також: На лікування за кордон евакуювали ще 38 українців

Як повідомляв Укрінформ, федеральний уряд Швейцарії відмовився приймати на лікування у клініках країни поранених військовослужбовців ЗСУ та цивільних осіб.

З проханням прийняти поранених українських військових до Швейцарії звернулася структура НАТО під назвою Євроатлантичний координаційний центр реагування на стихійні лиха.

У травні деякі кантони країни висловили готовність приймати у себе на лікування поранених бійців ЗСУ, але стикнулися з протидією з боку федерального уряду. Швейцарське МЗС відмовило НАТО у прийомі поранених військових. Основні заперечення полягали в тому, що це суперечило б нейтральному статусу Швейцарії, до того ж Женевські конвенції та Гаазька угода 1907 року вимагають від нейтральних держав гарантувати інтернування поранених солдатів, які брали участь у бойових діях.

Читайте також: У Польщі запрацює медхаб для українців, яких евакуюють на спеціалізоване лікування

Окрім того, швейцарська сторона відмовилася приймати на лікування поранених у ході війни цивільних осіб. Це було мотивовано тим, що відрізнити цивільних від військовослужбовців практично неможливо - надто з огляду на те, що зараз багато людей в Україні беруть до рук зброю, аби захистити свою країну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-