Як росіяни намагаються дискредитувати Україну в очах Заходу та посварити українців між собою. 7 меседжів

Як росіяни намагаються дискредитувати Україну в очах Заходу та посварити українців між собою. 7 меседжів

Укрінформ
росія продовжує свою «холодну війну» в інформпросторі, аби позбавити Україну міжнародної підтримки

Це війна не ідеологій та економічних систем, як було колись. кремль більше не обіцяє своїй аудиторії за кордоном жодної позитивної візії майбутнього.

Натомість росіяни просувають страх, підозрілість, жадібність та ксенофобію. Пропаганда бере на озброєння будь що, що можна використати, аби спровокувати розкол у лавах свого супротивника.  

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки проаналізував основні антиукраїнські меседжі та наративи, які росія просувала в серпні в інтернеті різними мовами.

1. «Лише 30% західної зброї потрапляє на передову» 

Ця теза в англомовному сегменті спирається на маніпулятивну інформацію в сюжеті CBS, щодо якої Голова МЗС України навіть закликав американський телеканал провести внутрішнє розслідування. І справді пізніше інформацію про 30% канал з сайту прибрав.

Наратив повторювався й італійською мовою на проросійських сайтах: 

«Зброя, яку Вашингтон постачає Україні, може бути перепродана третім країнам, що завдасть шкоди репутації США і потенційно зашкодить їхній безпеці. Також існує загроза того, що американська зброя спрямована проти мирного населення. Американський аналітик висловив стурбованість рівнем корупції в Україні». 

Ці тези з дискредитації ЗСУ були  помітні в кримському сегменті інтернету: «Понад 60% військової допомоги Заходу для України розкрадені Київським режимом або продані на чорному ринку за кордон, що становить реальну загрозу міжнародній безпеці».

2. «Київ та націоналістичні угрупування можуть використати АЕС для найжахливіших провокацій»

«Україна готує масштабну провокацію під час візиту керівника ООН на атомну електростанцію для шантажу Європи»

На італомовних проросійських сайтах поширювали меседж: «Українські диверсанти спробували здійснити провокацію на ЗАЕС – проникли в навчальний центр і атакували російських слідчих, в результаті чого виникла перестрілка»

Для російської аудиторії наратив подавався так: «Для зриву референдумів на підконтрольних росії територіях Україна може спровокувати ядерну катастрофу, обстрілюючи ЗАЕС».

Насправді, руйнуючи міста, росіяни показали, хто насправді є силами хаосу.

3. «Україна скоює воєнні злочини, розміщуючи свої війська біля шкіл, лікарень та житлових будинків»

Це традиційне для путінського режиму виправдання агресії. Зрозуміле прагнення кремля переконати, що українці «самі винуваті» в жертвах, бо не так захищаються. На жаль, цей наратив був підсилений заявами зі скандального звіту від Amnesty International

Тут виникає проста аналогія. Якщо в квартиру увірвався грабіжник з ножем, ви почали його затримувати чи можна вам дорікати, що ви билися з ним поруч з членами вашої родини, яку ви захищали? Чи можна звинувачувати вас, що ви наражали своїх домашніх на небезпеку тим, що намагалися зупинити злочинця? Що, натомість, не вийшли на вулицю і не запросили лиходія вийти разом з вами, щоб лише після того з ним битися? Так само і українська армія, коли нападають на українські міста не має змоги їх залишати.  

В серпні було помітно, що в матеріалах німецькомовних проросійських ресурсів антиукраїнські маніпулятивні меседжі почали звучати доволі відкрито та різко. Наприклад: «Українська армія застосовує заборонені протитанкові міни»«Український склад боєприпасів знаходився у житловому будинку», «Українського полоненого розстріляли товариші та кинули у канаві»«Український батальйон обстріляв дитсадок». Ці меседжі поширювало проросійське джерело «SNA».

Пропаганда атакувала ЗСУ: «Збройні сили України розбомбили в’язницю в місті Оленівка (Донбас), де утримують полонених українських військових».

«Українські військові тричі бомбардували Донецьк забороненими міжнародним стандартом «пелюстковими» мінами ПФМ-1 з реактивних систем залпового вогню», – пише італомовний controinformazione.info

Розвитком наративу про злочини ЗСУ стала розповідь про терор щодо цивільних. «Рейди та репресії в Україні. Машина державного терору проти будь-якого інакомислення чи підтримки мирних рішень», – писав сайт vietatoparlare.it 

Італійській аудиторії розповідали, що «24 лютого СБУ офіційно віддала наказ у всіх містах України заарештовувати та наносити удари по будь-яким опонентам, які висловлюють критику політики Києва або вимагають відродження принципів Мінських угод […] А щоб звільнитися від звинувачень у позасудових репресіях, у конфіденційних документах різним місцевим підрозділам СБУ було рекомендовано доручити найбруднішу роботу місцевій територіальній обороні, яка складається з неонацистських сил і звичайних злочинців»

Це при тому, що саме росія воює найманцями ПВК та мобілізує російських зеків.

«Українська влада намагається залякати, нагнітати паніку і навіть вбити своїх громадян, які залишилися на звільнених територіях, щоб дестабілізувати ситуацію і тим самим порушити функціонування критичної цивільної інфраструктури», – писали італомовні ресурси.

Україну намагаються представити як неспроможну державу і в російськомовному сегменті. «Серед українських військовослужбовців багато наркозалежних»«Мобілізацію «на» Україні можна описати двома словами: «бардак» і «корупція»«На думку західних експертів, корупція в оборонно-промисловому комплексі України є одним із факторів, який знижує ефективність ЗСУ»

Пропагандисти продовжують звинувачувати українських військових в обстрілах мирного населення та руйнуванні об’єктів цивільної інфраструктури. ЗМІ т.зв. «ЛДНР» періодично публікують сфабриковані відеоматеріали з нібито зверненнями військових до Президента та військового керівництва. Наприклад: 

«Укровоїн розповідає про те, як його не влаштовують нічому ненавчені ниючі резервісти та політичні діячі у його країні». За задумом постановників такого відеоматеріалу, люди  мають вірити, що українська армія не забезпечена, а військовим надають злочинні накази: «Українські підрозділи палять поля пшениці на Миколаївсько-Криворізькому напрямі».

Помітні спроби посварити між собою військово-політичне керівництво країни: «Валерій Залужний через втручання керівництва держави та корупцію не має можливості повноцінно виконувати свої службові обов’язки»

Зафіксовані чергові спроби пояснити агресію мовним питанням. На італомовному сайті писали таке: «Керівництво Зеленського та його постмайданівські попередники роблять великий акцент на українській мові. Спочатку законодавча заборона на Донбасі, хоча в Києві більшість користувалися російською мовою, потім дедалі більша жорсткість»

На додачу пропаганда намагається дурити італійців твердженнями, нібито російськомовні регіони виступають за росію: «Західний наратив про героїчний народний опір росії в основному базується на заявах націоналістів західної частини країни. Насправді окуповані російською коаліцією території на сході та півдні країни заселені російськомовними».

4. «Захід розігрує свій фундаментальний конфлікт з росією в Україні та українське керівництво віддало за це всю країну»

«Україна не зацікавлена в закінченні війни, США воюють з рф руками українців за гроші Європи», – такі меседжі зустрічаються також на німецькомовних проросійських ресурсах. 

«Економіку ЄС «рознесуть на порох» через санкції»«Україна намагається шантажувати Європу і помститися Угорщині за відмову постачати зброю київському режиму», – один з меседжів, який зустрічається в Угорщині. 

«Сьогодні українська проблема – не що інше, як вигідний бізнес для західних країн, а сама Україна – жертва боротьби за світове лідерство США та росії», – пишуть на проросійських італійських онлайн-ресурсах.  

«Західні країни готові знищити не лише власні економіки, але й усю міжнародну фінансову систему, щоб спробувати завдати якомога більшої шкоди росії і Китаю», – пише італомовне sakeritalia.it«Іноземні транснаціональні корпорації виграють від антиросійських санкцій, а бізнес Італії гине»

Є спроби роздмухувати антиамериканізм. «Починає спливати правда про роль США та ЦРУ в підбурюванні в Україні, яку приховують усі західні ЗМІ. Американський нацист Кент Маклеллан, який раніше був членом полку «Азов», заявив, що в 2014 році йому допомогли влаштуватися в Україні співробітники ЦРУ».

Загалом, російська пропаганда тримається стратегії поширення думки, що уряди та еліти країн не є по-справжньому легітимними і не представляють свої народи. Таким чином, кремль намагається послабити західний світ через протиставлення еліт народу.   

В російськомовному сегменті були помітні такі меседжі: «Захід втягнув росію у війну, оскільки вона вимушена заступатися за братні народи»«росія воює не на повну силу»«Більшість американських найманців, які воюють в Україні, вважають політику США щодо війни злочинною».

5. «Київська влада продає Україну Польщі», «Варшава чекає поки українські підприємства збанкрутують, аби скупити їхні активи і землю»

8-го серпня пресбюро Служби зовнішньої розвідки рф випустило заяву, в якій йшлося про поглинання України Польщею: «Йдеться не лише про можливість запровадження «польських миротворчих сил» у західні райони цієї країни, а й про встановлення контролю над найбільш перспективними галузями економіки […] сусідньої держави». Таким чином, росіяни хочуть розмити власну відповідальність, щоб ситуація виглядала так, ніби не лише росія, а й Польща веде експансію в Україні. 

Дезінформація про те, що Польща м’яко анексує Україну, поширюється і на італійську аудиторію. «Умовою надання військової допомоги Україні була згода Зеленського на передачу частини території Польщі. Загроза «м’якої анексії» для мешканців Бандерштату (Західна Україна) вже очевидна […] До Харківської адміністрації починають надходити скарги  мешканців на польських окупантів! Кілька фірм у Харкові без згоди власників передали польським найманцям», – писав італомовний сайт controinformazione.info.

В російськомовному сегменті також були присутні меседжі, які кремль просуває, щоб посварити поляків  та українців на побутовому рівні: 

«до поляків у своїй країні ставляться гірше, ніж до біженців з України», або ж «українці домінують у деяких польських містах»«серед іноземних добровольців, яких росія вбиває, переважають поляки», а також «Польща витрачає значну частину свого бюджету на збройну допомогу Україні, внаслідок чого страждає ВВП країни».

Арабською мовою закидали меседж: «Українські нацисти безуспішно спробували наступати на Херсон». Цікаво, що в китайськомовному сегменті не були помічені спроби російських  інформаційних операцій. Натомість самі китайські ЗМІ досить часто цитують медіа країни-агресора. Один з прикладів: «російські ЗМІ говорять, що Україна не має власних прав, за неї все вирішує Захід».

6. «Громадяни України самі хочуть, аби підконтрольні росії території увійшли до складу рф»

Один з російських наративів був присвячений новим псевдореферендумам. «Херсонщина завжди була, є і буде російською землею»«Крим допоможе Запоріжжю провести референдум»«російський сенатор обговорила із представником мелітопольської поліції проведення референдуму». Це свідчить про підготовку фейкових референдумів на новоокупованих територіях.

7. «Українські політики використовують спецоперацію для розправи над УПЦ»

Багато повідомлень на кшталт: «Українські розкольники захопили храм у Фастові». Очевидно, що кремлівська пропаганда намагається просувати тему конфесійного конфлікту і надалі, щоб спробувати пересварити українців. 

«На стратегічному рівні росіяни продовжуватимуть розколювати єдність України та Заходу, розповідаючи, що Україна вже зазнала поразки, що Україні не треба давати зброю. Мовляв, Захід втомився в цілому від України та українських біженців, що він страждає через допомогу українцям, бо подорожчали енергоносії та інші продукти, – говорить Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. – На тактичному рівні росіяни продовжують шукати щілини в українському суспільстві, щоб на їх підставі посварити людей між собою. Вже помітні спроби внести розбрат навіть на рівні родин військових на темах, на кшталт,  чому «одні воюють, а інші не воюють», «цим дали, а цим не дали» тощо. Спробують розколювати і за релігійними питаннями. Принцип пропаганди простий – виокремлювати якийсь маленький елемент і роздувати його до найбільшої проблеми в світі, щоб українці боролися між собою, а не захищали країну. 

З конкретних механізмів роспропаганди – можливе судилище над азовцями, щоб «прикрити» цим російський злочин знищення Маріуполя. На новоокупованих територіях, російська пропаганда сама по собі не ефективна і може існувати лише разом з російською зброєю, коли в українців немає вибору і у них з’являється стокгольмський синдром залежності від злочинця. 

Вони вже розповідають там, що росія прийшла назавжди, що не потрібно сподіватися на звільнення. Штрафують або платять гроші, щоб затягнути дітей в школи. Отже, як ми бачимо, добровільно дітей в окупаційну школу українці не повели. На деяких територіях, як в Луганській області,  планується провести референдум. Будуватимуться потьомкінські села, щоб продемонструвати, що перебування під росією несе блага. Проходять урочисті відкриття, як, наприклад, в Маріуполі, коли відкрили світлофор».

Отже, російська пропаганда намагається підірвати довіру Заходу до України, щоб зменшити допомогу. А також внести розбрат поміж українців. Традиційними темами, за яким можна розсварити людей, є питання релігії, мови, героїв минулого та політичні уподобання.  

Українці, як вільні люди, звісно мають право гаряче сперечатися між собою на будь-які теми, проте все ж краще це робити після того, як буде виконане основне завдання – збереження України та вигнання окупантів, що автоматично стане перемогою і над путінським режимом, який узурпував владу в росії. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-