Лікарня на Львівщині отримала від Норвегії унікальний евакуаційний медичний автобус

Лікарня на Львівщині отримала від Норвегії унікальний евакуаційний медичний автобус

Фото
Укрінформ
Норвегія подарувала Львівському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф спеціальний медичний автобус Volvo для перевезення поранених.

Про це у Фейсбуці повідомила Львівська обласна рада, передає Укрінформ.

«Ми отримали цей вартісний подарунок, автобус марки Volvo від уряду Королівства Норвегії, Європейського Союзу та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Фактично це реанімаційне відділення на колесах, розраховане для надання допомоги пацієнтам, які перебувають на штучній вентиляції легень, або у всіх критичних станах. Плануємо отримати ще 4 такі транспортні засоби», - зазначив директор Львівського обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Він зазначив, що автобус може автономно функціонувати до 48 годин. Тобто використовувати його можна для транспортування, або як пересувну лікарню на деокупованих територіях. За словами Васька, аналогічних автобусів, настільки обладнаних сучасною медичною технікою та пристосованих до евакуації одразу 5 лежачих пацієнтів на далекі відстані, немає у Європі. В автобусі також є 12 посадкових місць, електропідйомник для посадки важкохворих осіб.

За словами старшого лікаря бригади аеромедичної евакуації Володимира Ананєвича, автобус розробили спеціально для потреб українців. Медики його тестують та постійно інформуватимуть виробників щодо можливостей удосконалення.

«Автобус може замінити одночасно 5 карет швидкої допомоги. Тут вмонтовані такі ж системи для фіксації та безпечної евакуації, як на евакуаційному гвинтокрилі. Для під’єднання додаткового обладнання на місці евакуації максимально може знадобиться близько 20 хвилин. В автобусі команда львівських медиків буде виконувати місії по всій Україні», - сказав Ананєвич.

Автобус вже виконав свій перший рейс з Кропивницького до польського Ряшів. Пацієнтів комфортно та швидко перевезли на лікування за кордон.

Зазначається, що автобус назвали «Анною» - на честь Анни Ярославни, королеви Франції.

Планується, що аналогічні «реанімаційні палати на колесах» з’являться у Харкові, Києві, Дніпрі та на півдні України.

У Польщі відбулося навчання команд центрів екстреної медицини з Львівщини, Київщини, Дніпропетровщини, які працюватимуть у таких автобусах.

Читайте також: Норвегія планує виділити два мільярди крон на забезпечення України газом

Як повідомляв Укрінформ, Норвегія до кінця цього року і впродовж наступного надасть Україні пакет допомоги на суму 1 мільярд євро для допомоги людям, які цього потребують, і на підтримку заходів відновлення України.

Фото: Фейсбук Львівської облради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-