У Таллінні відкрили школу для українських дітей - Зеленська

У Таллінні відкрили школу для українських дітей - Зеленська

Фото
Укрінформ
У столиці Естонії Таллінні відкрито школу для близько 600 українських дітей, які виїхали з України через російську агресію.

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Сьогодні близько 600 українських дітей пішли до Школи Свободи. Її відкрили у Таллінні, в Естонії — спеціально для наших дітей, яких країна прихистила, рятуючи від війни. Годі було обрати кращу назву для цієї школи. Адже свобода — це те, що нині увесь світ зрозумів про українців. Адже тут у дітей справді буде свобода — знань, мов, спілкування. Свобода бути дітьми і мати дитинство, яке у них крадуть окупанти», - зазначила перша леді.

За її словами, у цій школі наші учні будуть оточені друзями, а половина вчителів у ній — українці.

Зеленська пояснила, що цього року всі точні науки, зокрема математику чи хімію, викладатимуть українською мовою, у школі навчатимуть історії України та будуть уроки рідної мови.

Водночас вона розповіла, що українські діти вчитимуть естонську мову та історію Естонії.

«Навчання, харчування дітей повністю безкоштовне. У школі є все технічне оснащення, аби діти могли отримувати найсучасніші знання. Та головне — тут є свобода. Та сама свобода, за яку ми б‘ємося усією країною — щоб у наших дітей було нормальне життя. З уроками без сирен, знаннями та безпекою», - додала дружина Президента.

Вона поінформувала, що сьогодні відбувся перший дзвоник і в українській школі при Ліллекюльській гімназії у Таллінні, в якій навчатимуться 450 українських дітей з 1 по 6 клас.

Читайте також: Понад 20 країн цьогоріч прийняли на відпочинок українських дітей - Зеленська

Перша леді зауважила, що ця школа для молодших школярів запрацювала ще у квітні цього року, тоді її відвідувало 200 українських дітей. Впродовж літа відбулася реконструкція приміщень, і нині оновлена школа готова прийняти вже 600 дітей молодшого віку.

«А поки я вдячна кожному та кожній в Естонії, завдяки кому Школа Свободи та українська школа при Ліллекюльській гімназії стали можливими. Упевнена, ні діти, що пішли до них, ні їх батьки ніколи в житті не забудуть це 1 вересня», - підкреслила Зеленська.

Як повідомлялося, 1 вересня в Україні розпочався новий навчальний рік. Навчання в освітніх закладах відбувається в онлайн- та офлайн-форматах відповідно до рішень ОВА з урахуванням безпекової ситуації.

Фото: Олена Зеленська, Тегеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-