До відбудови України хочуть долучитися 1,2 тисячі польських компаній

До відбудови України хочуть долучитися 1,2 тисячі польських компаній

Фото
Укрінформ
Понад 1,2 тис. польських компаній хочуть узяти участь у післявоєнній відбудові України й відновленні польського експорту до Української держави.

Про це під час пресконференції у рамках форуму "Відбудова України - секторальні консультації", що відбувається в середу у Варшаві, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявив міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда.

“Йдеться загалом про 1,2 тис. компаній, які висловили таку готовність (брати участь у відбудові України - ред.)”, - заявив Буда.

Понад 1,2 тис. польських компаній хоче брати участь у повоєнній відбудові України / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Він зазначив, що це фірми з різних секторів економіки, які хочуть відновити свою бізнес-активність в Україні, а також ті, які готові лише розпочати свою співпрацю з Україною.

У свою чергу голова Польської агенції інвестицій і торгівлі (PAIH) Кшиштоф Дринда уточнив, що найбільше зацікавлення виявили компанії будівельного сектора (понад 50%), а також споживчий, фармацевтичний, хімічний сектори, сфера машинобудування. Крім того, своє зацікавлення демонструють консалтингові та юридичні компанії.

Під час відкриття форуму посол України в Польщі Василь Зварич подякував Польщі та полякам за всебічну підтримку України та українців в умовах повномасштабної агресії росії проти України. Він зазначив, що Польща допомогла Україні на початку війни, зокрема надаючи прихисток українцям, які рятувалися від війни, а зараз відкриває другий фронт: підтримує Україну ще раз, демонструючи готовність допомогти у відбудові нашої країни.

Він зазначив, що поляки пліч-о-пліч з українцями відбудовуватимуть Україну і разом з українцями святкуватимуть перемогу над російським окупантом у звільненому Криму.

“Україна є країною величезних можливостей і перспектив, особливо зараз. У нас моральний обов’язок збудувати цю країну як зразок історії успіху, як приклад для інших країн”,- підкреслив Зварич.

Він додав, що це - моральний обов’язок перед багатьма українцями, які віддали своє життя, аби Україна стала вільною європейською країною.

“Ми не маємо права їх підвести і невтомно працюватимемо на цим. Запрошуємо вас допомогти відбудувати нашу країну. Ми сповнені рішучості не лише перемогти у цій несправедливій війні, але й збудувати Україну як велику європейську модернізовану країну, де кожний відчуватиме себе у безпеці і матиме можливості для розвитку”,- наголосив Зварич.

Під час відкриття форуму міністр Буда заявив, що 22 вересня у Жешуві відбудеться засідання міжурядової польсько-української комісії, під час якої буде обговорено проблеми та можливості участі польського бізнесу у повоєнному відновленні України.

До участі у варшавському секторальному форумі щодо відновлення України зголосилися понад 800 польських підприємців.

Читайте також: З 1 вересня зміниться організація руху транспорту на кордоні з Польщею

Як раніше інформувало агентство, у Польщі влітку було створено спеціальну урядову інтернет-платформу, на якій могли зареєструватися польські компанії, які хочуть брати участь у повоєнному відновленні України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-