Санду: Ми вдячні українцям, бо вони захищають не лише свій суверенітет, а й нас

Санду: Ми вдячні українцям, бо вони захищають не лише свій суверенітет, а й нас

Укрінформ
У протистоянні російській агресії Україна захищає не лише власний суверенітет, але й суверенітет Молдови, а також європейські цінності.

Про це сьогодні під час віртуального виступу на безпековому форумі у місті Блед (Словенія) заявила президентка республіки Молдова Мая Санду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже вдячні українцям, тому що вони захищають власний суверенітет, але також вони захищають нас, наш суверенітет. Вони борються за вільний світ, і ми розуміємо це. Україна бореться за європейські цінності, та заслуговує на будь-яку можливу підтримку. Ми дуже вдячні, та захоплюємося сміливістю українського народу та Президента Зеленського», - зауважила Санду.

Вона зауважила, що Молдова є невеликою і доволі вразливою країною, але й вона намагається робити свій внесок у таку допомогу. Найбільшим таким внеском є підтримка українських біженців, які прибувають до Молдови, або вирішили залишитися на її території. Молдова також допомагає Україні відновити транспортний транзит до європейських країн.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Україна має перемогти у війні з росією

Санду відповіла на запитання модератора щодо впливу на поточну ситуацію прихильників росії, яких все ще багато в країні, особливо у Придністров’ї, а також щодо реакції на нещодавні давні заяви російського міністра лаврова, який звинуватив Захід у спробах перетворити Молдову на «ще одну Україну».

«Ми продовжуємо чути різного роду заяви від москви у ці дні, тижні та місяці. Ці заяви не завжди є адекватними та інколи зачіпають наш суверенітет. Безумовно, ми знаходимося у важкому становищі, тому що ми живемо у регіоні, який розташований дуже близько до війни. Молдова роками долала цю (російську – ред.) пропаганду, яка була проблемою для країни. Ми маємо людей, які все ще не бачать реальність, але ця війна змінює ситуацію. Ми також маємо дуже високий рівень енергетичної залежності, і у цьому ми також маємо винести власні уроки», - зауважила Санду.

Вона додала, що Молдова наразі напружено працює над диверсифікацією поставок енергії в країну та реалізує кілька проектів у цій сфері, але вони принесуть результат лише за кілька років. Саме тому зусилля уряду наразі спрямовані на вирішення проблеми високих цін на енергію, що мають значний вплив на особисті бюджети громадян та впливають на політичну стабільність країни.

«Сьогодні Молдова платить ціну, що є у десять разів більшою, ніж півтора роки тому. Можна уявити, який ефект це має для населення. Молдова є небагатою країною, при цьому енергетичне споживання забирає значну частину доходів громадян. Таке підвищення цін має драматичні наслідки, їх не може повністю компенсувати бюджетна підтримка… Це робить нас дуже вразливими. Це саме та сфера, за допомогою якої проросійські сили намагаються дестабілізувати країну», - сказала Санду.

Вона зауважила, що ЄС також має винести свої уроки з цієї ситуації. За словами Санду, Молдові подобається ідея створення спільної європейської платформи для закупівлі газу, але вона ще має запрацювати. Поки що складається ситуація, коли ті, хто торгують газом, продають його менше, але отримують більше грошей внаслідок шалених цін. Ця проблема потребує ринкового реагування вже у короткостроковій перспективі.

«Зрозуміло, що ми маємо робити більше у середній та довгостроковій перспективі, - швидше рухатися до зеленої енергетики, диверсифікувати джерела. Але як нам треба переконатися, що вже у короткий час ця велика енергетична війна не завдасть шкоди нашій демократії. Я не маю на увазі лише такі вразливі демократії як Молдова, але також інші європейські демократії», - додала Санду.

За її словами, Молдова буде продовжувати відстоювати власну політичну стабільність та енергетичну безпеку, оскільки це є важливим як для Молдови, так і для її сусідів, особливо для України та Румунії.

Читайте також: Західні Балкани перебувають під загрозою через війну в Україні - президент Словенії

Як повідомлялося, безпековий форум у місті Блед організовується Міністерством закордонних справ Словенії спільно з Центром європейської перспективи починаючи з 2006 року. Його метою є стимулювання відкритих дебатів на рівні лідерів країн та провідних політиків щодо сучасних політичних, безпекових викликів і питань розвитку, а також пошуку нових ідей і рішень у нових реаліях. Цього року однією з ключових тем форуму стала агресія росії проти України та її наслідки для безпеки Європи та усього світу.

Фото: tv8.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-