Чехи зібрали майже $1 мільйон для ЗСУ на згадку про радянське вторгнення

Чехи зібрали майже $1 мільйон для ЗСУ на згадку про радянське вторгнення

Укрінформ
Громадяни Чехії у рамках флешмобу «Перерахуймо українським військовим 1968 крон» пожертвували 24,2 млн чеських крон (майже 41 млн доларів США), нагадуючи таким чином про вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє посольство України у Чеській Республіці у Фейсбуці.

«Посольство України в Чеській Республіці висловлює подяку чеським громадянам, які з нагоди пам’ятних заходів щодо окупації Чехословаччини військами Варшавського договору в серпні 1968 року надіслали на рахунок посольства на підтримку Збройних сил України 24,2 млн крон (майже 1 млн дол.)», - заявили у дипмісії.

У посольстві додали, що всього в акції взяли участь близько 14 тисяч людей.

Читайте також: У Латвії на Bayraktar для ЗСУ за добу зібрали €300 тисяч

«Більшість з них пожертувала суму в 1968 крон, але й були ті, хто перерахував 68 крон, 196,8 крон або 19 680 крон. За ці гроші після консультацій між Міністерствами оборони України та Чехії буде закуплено військову техніку для Збройних сил України», - зазначили у дипломатичній установі.

Читайте також: Литовський медійник, який організував збір коштів на Bayraktar, отримав відзнаку розвідки

Як повідомлялося, в ніч з 20 на 21 серпня 1968 радянські, польські, угорські і болгарські війська увійшли на територію Чехословаччини для придушення руху за реформи, відомого як "Празька весна". У зв'язку з подіями з серпня по грудень 1968 року в Чехії загинуло 137 цивільних. Всього за час окупації, за оцінками істориків, в країні силами країн Варшавського пакту було убито більш ніж 400 осіб. Останній радянський солдат залишив територію Чехословаччини в червні 1991 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-