Посли ЄС погодили умови продовження допомоги біженцям з України

Посли ЄС погодили умови продовження допомоги біженцям з України

Укрінформ
Постійні представники ЄС на рівні послів погодили сьогодні мандат для переговорів з країнами ЄС щодо продовження допомоги українським біженцям, а також для подолання негативних економічних наслідків внаслідок російської агресії росії проти України, які відчувають у країнах ЄС.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Постійні представники 27 країн-членів ЄС сьогодні погодили переговорний мандат Ради ЄС для подальшої підтримки країн та регіонів, що приймають переміщених осіб з України, а також для подолання деяких економічних наслідків від російської агресії. Законодавча пропозиція, відома як FAST–CARE (Гнучка допомога для територій, «Швидка турбота» - ред.), пропонує нові умови для додаткової гнучкості та максимальної ефективності інвестицій у регіональну політику», - йдеться у документі.

Для прискорення процедури прийняття цього пакета Рада постійних представників ЄС вирішила не вносити правки у текст, запропонований Єврокомісією. Правова пропозиція продовжує дію регуляторних правил з використання фондів Регіональних дій для підтримки біженців в Європі (CARE) та правила управління фондами регіонального розвитку, що передбачені бюджетом ЄС на період 2014-2020 років, а також поточного бюджету ЄС 2021-2027 років.

Ці фінансові заходи регулюють витрати суми у 3,5 мільярда євро для проєктів регіонального розвитку, продовжують можливість покриття 100% інвестицій у проєкти соціально-економічної інтеграції громадян третіх країн, збільшують розмір умовної суми на підтримку біженців з 40 до 100 євро на тиждень та збільшують термін надання такої допомоги з 13 до 26 тижнів.

Єврокомісія представила пакет пропозицій FAST-CARE 29 червня у відповідь на висновки Європейської ради щодо необхідності нових ініціатив з підтримки мільйонів людей, які рятуються від російської агресії проти України в ЄС та сусідніх країнах.

Сьогоднішнє рішення Ради постійних представників ЄС ці пропозиції має розглянути у вересні Європейський парламент.

«Негайне ухвалення мандату Ради ЄС надсилає потужний сигнал солідарності з країнами-членами та з регіонами, які прихистили мільйони людей, що рятуються від російської агресії проти України. Ситуація погіршується, тож ми маємо діяти швидко, щоб фонди для регіонального розвитку були доступними там, де вони є необхідними більш за все», - зауважив віцепрем’єр-міністр уряду Чеської Республіки, яка головує у ЄС, Іван Бартош.

Читайте також: ЄС продовжив дію безоплатного роумінгу для українських біженців

Як повідомлялося, внаслідок неспровокованого російського вторгнення в Україну та цілеспрямованих обстрілів російськими загарбниками житлових районів у містах та селах України понад 6 мільйонів були змушені шукати прихистку у країнах Євросоюзу. У відповідь ЄС вперше в історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка надає біженцям з України право перебувати на території ЄС та забезпечує базові соціальні умови, включаючи медичне обслуговування, освіту та право на працевлаштування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-