Понад тисяча українців пройшли навчання, аби прийняти дітей без піклування в сім’ї

Понад тисяча українців пройшли навчання, аби прийняти дітей без піклування в сім’ї

Укрінформ
Понад тисяча українців пройшли всі етапи відбору та спеціальне навчання у межах програми «Дитина не сама», щоб бути готовими прийняти у свої сім’ї дітей, які під час війни з різних причин залишилися без піклування дорослих.

Про це повідомила радниця – уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу Президента.

За її словами, загалом від старту проєкту в березні й до кінця червня понад 21 тис. громадян заявили через Tелеграм бот @dytyna_ne_sama_bot про готовність надати прихисток дітям.

Читайте також: Сімдесят дітей із Харківщини поїхали на відпочинок до Польщі

«Така велика кількість охочих прихистити дитину справді вражає. Вона дає надію й на те, що ми зможемо подолати сирітство в Україні», – сказала Герасимчук.

Вона пояснила, що до тих родин, які виявили бажання прийняти дитину, але з якими поки не контактували, звертатимуться, коли виникне необхідність тимчасового влаштування дитини.

«До новоствореного переліку сімей, готових допомогти дітям, планують звертатися і в майбутньому, коли буде повноцінно відновлена можливість влаштовувати дітей в усі сімейні форми виховання. Зокрема, йдеться про влаштування понад 90 тисяч тих дітей, які й до війни перебували в інституційних формах виховання», – розповіла радник глави держави.

Читайте також: Україна у червні повернула 44 дітей, незаконно вивезених росіянами

Своєю чергою, міністр соціальної політики Марина Лазебна зробила акцент на розумінні урядом того, що принцип «родина для кожної дитини» є одним із ключових пріоритетів відбудови та євроінтеграційного руху України.

«Ми фантастично об'єднуємося для купівлі «Байрактарів» та гуманітарної допомоги. Я вірю, що ми так само фантастично об'єднаємося для того, щоб збудувати майбутнє, у якому кожна дитина в нашій країні зростатиме в родині, яка її любить», – сказала вона.

Водночас голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін підкреслив, що, коли діти ростуть поза сімейним середовищем, їхні шанси повністю розвинути свій потенціал знижуються. Тому потрібно працювати над збільшенням кількості підготовлених сімей і піклувальників.

Читайте також: Владика УГКЦ очолив прощу українців до блаженної Едіґни в Німеччині

Як повідомлялось, загальнонаціональну програму «Дитина не сама» ініціювала радник – уповноважена глави держави з прав дитини та дитячої реабілітації і реалізував Офіс Президента спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерством соціальної політики України.

Згідно з умовами тимчасового влаштування, дитина може залишатися в родині до закінчення воєнного стану або до моменту, коли знайдуться її родичі чи батьки. Якщо ж так сталося, що рідних у дитини немає, саме ця родина отримує першочергове право на усиновлення чи опіку.

За кожною дитиною, яку тимчасово влаштували в родину, буде закріплений соціальний працівник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-