Латвія відкриє кілька десятків літніх таборів для українських дітей – Олена Зеленська

Латвія відкриє кілька десятків літніх таборів для українських дітей – Олена Зеленська

Фото
Укрінформ
Латвійська Республіка готується відкрити кілька десятків літніх таборів відпочинку для українських дітей.

Про це перша леді України Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сонце, сосни, пісок, річка, море, голоси друзів… Для багатьох поколінь українських школярів літо – це табір. Війна відібрала в наших дітей можливість нормально ходити до школи. Невже відбере ще й літній відпочинок? Відвоювати нормальне літо для наших дітей намагаємося разом з першими леді різних країн. І вже є результати. За підтримки дружини президента Латвії Егілса Левіте Андри Левіте та завдяки зусиллям посла України в Латвії Олександра Міщенка літній табір відкрився на базі Ризької української середньої школи", – зазначила Зеленська.

Дружина українського Президента уточнила, що цей табір спільний для українських та латвійських школярів. На її переконання, це дуже добре, бо таким чином діти краще розумітимуть одне одного, зокрема й мову.

Читайте також: Як отримати допомогу родинам з дітьми з інвалідністю за новим проєктом ЮНІСЕФ

У цьому контексті перша леді поінформувала, що з наступного року вся Латвія переводить навчання на рідну латиську, щоб протистояти російській загрозі, тож після спільного літа українські учні будуть краще готові до школи. Окрім того, вона наголосила на важливості гарного відпочинку після всього пережитого в Україні.

За словами першої леді України, Латвія готується відкрити кілька десятків таких таборів. Вона додала, що Посольство України в Латвії тим часом шукає спонсорів. "Чекаємо на українські табори в інших країнах. Ані дітей, ані літа ми війні не віддамо", – наголосила Зеленська.

"З ініціативи АТ "Latvenergo" та оголошеного у співпраці з фондом "Ziedot.lv" тендеру "Українські дитячі літні табори" на 50 000 євро обрано шість організаторів таборів, які пройдуть у Цесісі, Єлгаві, Резекні та Ризі. Табори допоможуть інтегратуватися та підготуватися до життя та навчання у Латвії 167 дітям-біженцям з України", - йдеться у повідомленні Delfi.

Зазначається, що перший табір розпочне роботу 4 липня.

«Розпочати жити у чужому середовищі, без друзів, родичів та звичних речей – великий виклик для українських сімей. Забезпечити якісне дозвілля дітей влітку складно та дорого, тому особливо важливою є підтримка літніх таборів», — сказала керівник Ziedot.lv Рута Діманта.

Зокрема асоціація «Охорона здоров'я та соціальна служба – Артеміда», Центр підтримки дітей та молоді з обмеженими можливостями «Усміхнись» та Латвійська федерація футболу організують табори в Ризькому районі, асоціація Caritas – у Земгальському районі, Латгальський комітет Латвійського товариства Червоного Хреста, Центр дияконії Латвійської євангелічно-лютеранської церкви - у Відземі.

Частка українських дітей із сімей біженців у таборі має бути не менше 70% від загальної кількості.

Читайте також: У латвійському парламенті відкрили фотовиставку вбитого росіянами Макса Левіна

Крім того, з 27 червня до 12 серпня Департамент освіти, культури та спорту Ризької думи забезпечить нагляд за дітьми українських біженців кожен робочий день з 10.00 до 17.00 у Центрі підтримки мешканців України на вулиці Калькю. Буде організовано тематичні заняття та майстер-класи під керівництвом ризьких навчальних закладів та українських педагогів.

Також Рига проводить два літні денні табори по 75 дітей у Ризькій українській середній школі - з 13 по 28 червня та з 4 по 15 липня.

Разом з тим, діти з України можуть відвідати кімнати відпочинку ризьких муніципальних освітніх закладів.

Окрім того, Олайнський муніципалітет виділяє гроші (по 246,56 євро) на фінансування послуг ліцензованих нянь для дітей 1,5-4 років українських біженців, які працюють.

Як повідомлялося, за інформацією МВС Латвії, на сьогодні у країну прибуло близько 33 тис. українських біженців, із яких близько 12 тис. розміщено в державному чи муніципальному житлі, решту знайшли житло самі.

Фото: Олена Зеленська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-