У латвійському парламенті відкрили фотовиставку вбитого росіянами Макса Левіна

У латвійському парламенті відкрили фотовиставку вбитого росіянами Макса Левіна

Фото
Укрінформ
У парламенті Латвії відкрилася виставка світлин фотокореспондента Макса Левіна, якого в березні 2022 року вбили російські загарбники.

Виставку відкрили заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк разом зі спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВР.

«Його (Макса Левіна - ред.) світлини побачать у латвійському парламенті. Із ними мають змогу ознайомитися й учасники та учасниці саміту Тримор'я, що триває у Ризі», - поінформували в українському парламенті.

Кондратюк нагадала, що від початку повномасштабної російської агресії проти України загинули 32 медійники: кореспонденти, оператори та фотографи, у тому числі вбитий загарбниками поблизу Києва Макс Левін.

Вона розповіла, що Макс висвітлював події на Майдані та російську агресію проти України з 2014 року.

«Його світлини також розповідають про героїзм і незламність українських захисників і захисниць», — сказала віцеспікерка.

Із 24 лютого Макс Левін документував руйнування та жахіття війни, які російські окупанти принесли на українську землю.

«У парламенті Латвії демонструються його світлини з Харкова, Бучі, Бородянки та Ірпеня», - зазначила заступник Голови ВР.

На її думку, такі фотовиставки мають бути у кожному парламенті країн ЄС, оскільки допомагають доносити правду про події в Україні, розповідають про високу ціну, яку сплачує український народ, захищаючи європейські цінності та мирне небо країн Європи.

Читайте також: У Верховній Раді відкрили виставку робіт Макса Левіна

Водночас Кондратюк зауважила, що обговорила з Інарою Мурнієце необхідність побудови спільного безпекового, гуманітарного та економічного порядку денного України, Тримор'я та ЄС, а також пропоновану нею ідею щодо створення Парламентської Асамблеї Ініціативи Трьох морів.

«Маємо з пані спікеркою Саейму Латвії спільне бачення майбутнього нової архітектури об'єднаної Європи! І дуже цінуємо ту допомогу, яку нам надають наші друзі, особливо Латвія», — резюмувала віцеспікер.

Як повідомлялося, раніше виставка фоторобіт Макса Левіна запрацювала в парламенті Румунії.

Фотожурналіст Макс Левін висвітлював російсько-українську війну 2022 року. Протягом перших п'яти днів повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну він оприлюднив фоторепортажі щонайменше із семи гарячих точок у різних куточках країни: від Харкова до Василькова та кількох населених пунктів в Ірпінському й Житомирському напрямках.

Зв'язок із Левіним був втрачений 13 березня, коли він поїхав у село Гута-Межигірська Вишгородського району Київської області документувати наслідки російської агресії.

1 квітня після тривалих пошуків поліція виявила тіло фотожурналіста з вогнепальними пораненнями. За даними прокуратури, Левіна вбили військовослужбовці збройних сил рф двома пострілами зі стрілецької зброї.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені під час висвітлення російської агресії, 3 квітня Левін був посмертно нагороджений орденом "За мужність" III ступеня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-