Владика УГКЦ відвідав Ризьку парафію з нагоди її 30-річчя

Владика УГКЦ відвідав Ризьку парафію з нагоди її 30-річчя

Фото
Укрінформ
Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус під час візиту до Латвії очолив Літургію для українців у Ризі з нагоди 30-річчя місцевої парафії УГКЦ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У часи підпілля, коли в Україні було складно молитись і виховувати наших майбутніх душпастирів, багато наших священників навчались у Ризькій семінарії. Наприкінці 70-х в Україні не було ні образків, ні іконок, ні церковних календарів УГКЦ. Фактично вся перша релігійна україномовна література народжувалась тут, у Ризі, і її передавали в Україну. Таким чином, наші вірні мали нагоду жити церковним життям і молитись», - сказав єпископ.

Владика УГКЦ відвідав Ризьку парафію з нагоди її 30-річчя/Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Відповідно він наголосив, що 30-річчя ризької греко-католицької спільноти – «це великий момент вдячності Римо-Католицькій Церкві у Латвії, єпископам і священникам, кардиналам, усім, хто приймав наших душпастирів, семінаристів, усім, хто ділився своїми знаннями та огортав увагою». «Наша молитва сьогодні за всіх ваших парафіян… Молимось також за дітей і майбутнє цієї спільноти. Щоби вона розвивалась. І щоб у цей складний час ваша спільнота була гостинною до вимушених переселенців з України. Бо ми як християни покликані приймати всіх», - зауважив глава Пасторально-міграційного відділу УГКЦ.

Під час Літургії йому співслужили місцевий парох о. Роман Сапужак, священники ПМВ о. Андрій Гах і о. Роман Ільницький.

Читайте також: Владика УГКЦ помолився з новоствореною громадою у словацькій Нітрі

Опісля відбулася спільна зустріч з парафіянами у невимушеній атмосфері та зі спільним частуванням у Домі Пресвятої Родини. Також був підготовлений невеличкий концерт. Спочатку подружній дует Мар’яни та Назара Хижих виконав пісню, яка стала першим гімном українських героїв у новітній історії – «Пливе кача…». Подружжя переїхало до Риги зі Львова, де Назар був музикантом оркестру Львівської Національної Опери, а Мар’яна - керівницею дитячого хору «Дударик». Потім до концерту долучився піаніст Артур Нікулін, який нині також мешкає в Ризі. В останній частині концерту співав вокальний ансамбль з дітей української діаспори та сімей біженців, зібраний Мар’яною Хижою. На завершення концерту в їх виконанні прозвучав Марш Українського війська «Зродились ми великої години».

Це був перший візит владики Степана Суса як голови ПМВ до Латвії.

Читайте також: В Австралії владика УГКЦ відслужив літургію для «Пласту»

27 травня 1992 року в столиці Латвії був виданий документ, який засвідчив, що українські греко-католики мають тут свою парафію - Преображення Господа Нашого Ісуса Христа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-