Британія стала найбільшим другом для українців

Британія стала найбільшим другом для українців

Опитування
Укрінформ
Велику Британію за час повномасштабної війни стали вважати другом України 66% респондентів, і це більше, ніж будь-яку іншу країну.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, яке представили в Укрінформі.

Згідно з дослідженням, за час повномасштабної війни серед частини українців змінилося розуміння того, хто є державами-партнерами для України. Під час опитування у лютому 2021 року до топ-3 союзників України входили: США (38%), Польща (35%) та Німеччина (28%). Після 24 лютого 2022 року втримати та посилити свої позиції вдалося Польщі та США. Ці країни як союзників сприймає зараз 65% та 63% опитаних відповідно. До них доєдналася Велика Британія, яку другом України вважає 66% респондентів.

Тим часом, відчутно знизилося сприйняття як союзницьких держав Німеччини (-14%), Грузії (-13%) та білорусі (-10%).

«Окремі держави, які зараз надають активну військову та фінансову підтримку Україні, теж в очах українців дещо менше почали сприйматися як союзники, однак частково це може бути наслідком обмежень під час проведення опитування: респондентів просили обрати не більше трьох країн, тож основі відповіді розподілилися між трьома країнами: Великою Британією, Польщею та США», - прокоментував виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський.

Дослідження також показало, що порівняно з лютим минулого року українці почали сильніше відчувати підтримку з боку інших держав. Лише 1% опитаних вважає, що в України немає жодного союзника.

Читайте також: Джонсон каже, що світу слід сконцентруватися на доставці Україні РСЗВ

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-