В бій ідуть одні «кухарі»: дайджест російської пропаганди за 25 травня

В бій ідуть одні «кухарі»: дайджест російської пропаганди за 25 травня

Укрінформ
«Денацифікація» України перетворилася на примусову паспортизацію її окупованих територій, для захисту яких москва вже збирає справжню «збірну»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди за 25 травня.

  1. «Сучасні тренди» МО Росії
  2. Збірна команда «визволителів»
  3. Путінський наказ «Ні кроку назад»
  4. Москва готує «ленд-ліз» для окупованих територій

«Сучасні тренди» МО Росії

25 травня Держдума РФ ухвалила закон про скасування вікової межі укладання першого контракту про проходження військової служби. Якщо раніше перший контракт можна було підписати лише до 40 років, то тепер меж немає взагалі.

Тобто у зс РФ можна брати починаючи з останнього дзвоника в школі і закінчуючи тими, хто умовно кажучи, ще переходив Альпи разом із Суворовим, якого Шойгу нещодавно запропонував зарахувати до лику святих. В РПЦ негайно пообіцяли «зібрати матеріали про ті чудеса, які він творив» (очевидно, не лише в Альпах, але й у Польщі, на Кубані…)

А антивіковий армійський закон був прийнятий одразу в трьох (!) читаннях. МО Росії пояснило це «сучасними трендами».

НАСПРАВДІ, різка нестача «кухарів, водіїв та фельдшерів» у окупантів пояснюється:

По-перше, втратами в Україні приблизно по 10 тисяч осіб в місяць.

По-друге, продовженням прихованої мобілізації, яка почалась в Росії вже у березні, коли стало ясно, що сил на «швидке приборкання України» не вистачить.

По-третє, не бажанням оголошувати загальну мобілізацію, адже в такому випадку доведеться офіційно називати «спецоперацію» війною, яку до того ж почала саме Росія. Адже сам Путін у телезверненні 24 лютого в 5.30 ранку буквально заявив: «Мною прийнято рішення про проведення спеціальної військової операції». Тобто ним же буде прийнято рішення про початок війни, що абсолютно не вкладається в офіційну ідеологему «Росія ніколи не на кого не нападала».

По-четверте, в депресивній Росії дійсно вистачає  «кухарів, водіїв та фельдшерів», які після двох чеченських війн так і не знайшли себе у нормальному житті. Можливо, хтось захоче знайти смерть у ненормальному.

По-п’яте, небажанням російської молоді поповнювати армію, адже військкомати частіше отримують «коктейлі молотова», ніж готових гинути на українській землі юнаків.

По-шосте, у Путіна реально не вистачає війська для одночасного наступу та (що зараз набагато важливіше) –  утримання вже захоплених територій. Під останніми маються на увазі насамперед «Л/ДНР».

Збірна команда «визволителів»

Нестача живої сили вже впливає на можливість розвивати наступ окупантів на єдиному напрямку, який в них залишився – Донбасі. Через дефіцит людських ресурсів з однієї ділянки на іншу перекидаються підрозділи, які не встигли відновити ані сили, ані боєприпаси.

Ці факти підтверджується у резонансному відеозверненні насильно мобілізованих жителів (бійцями їх назвати важко) до ватажка «ДНР» Пушиліна.

НАСПРАВДІ, російська армія в Україні зараз «на останньому подиху». Багатотисячні втрати змушують командування змінювати тактику не тільки дій, а й поповнення бойових лав. 

Частина втрат наразі компенсується за рахунок перенаправлення на Донбас підрозділів, задіяних у невдалих для Москви операціях під Києвом, Сумами та Харковом. Також відправлені воювати на Україну російські «миротворці» з Південної Осетії та Сирії. Примусовий призов до «армій «Л/ДНР» та «добровольчі загони Кадирова».

Не забули й «кухарів», точніше найманців з приватної військової компанії Євгена Пригожина, якого ще називають «особистим кухарем Путіна». Однак, ні «вагнерівці», ні інші «русичі» ситуації вже не рятують. Втрати занадто високі.

Саме тому, в Росії шукають, щоб знову кинути в бій, стару гвардію, обізнану з внутрішньою «кухнею» давніших війн імперії.

Путінський наказ «Ні кроку назад»

А для того, щоб у них та в інших вище перерахованих учасників збірної команди «визволителів» не виникало бажань залишити поле бою, 25 травня до Держдуми внесені спеціальні законопроєкти, які неодмінно набудуть чинності.

Отже, спроба здатись у полон може розцінюватись як «перехід на бік противника в умовах воєнних дій» і потягнути на 20 років обмеження волі.

А до «публічного заклику до дій проти безпеки РФ» може бути прирівняне щось на кшталт «Та пішов Путін зі своєю війною!», що цілком може вигукнути якийсь командир палаючого танка десь під Авдіївкою.

НАСПРАВДІ, все це дуже нагадує легендарний сталінський наказ №227 1942 року, відомий як «Ні кроку назад». Він мав на меті ліквідувати пораженські настрої у радянських військах, а також підвищити рівень дисципліни та відповідальності командного складу.

Панікерів і боягузів наказувалося знищувати на місці, передбачалося формування штрафбатів. Подальші події показали, що всі ці заходи не змогли зупинити відступ радянських військ, який відбувався протягом усього 1942 року.

Через 80 років, схоже, Путін вирішив реанімувати ці «скрєпи» в надії на свій 1945-й. Але ані союзників, ані ленд-лізу, ані якісного гарматного м’яса у стилі «За Родину! За Путіна» вже немає. Але хочеться.

Москва готує «ленд-ліз» для окупованих територій

Тому в Москві вирішили вигадати свій варіант «ленд-лізу», назвавши це «шефством російських регіонів над звільненими територіями». Воно, звісно, також примусове.

Тій же Курській області, яка сама щорічно отримує понад 3,6 млрд рублів дотацій з федерального бюджету «шефство» над захопленим Первомайським районом суверенної України, м’яко кажучи, не потрібно. Але є наказ, і його треба виконувати.

Разом із тим, 25 травня Росію буквально прорвало на паспортизацію жителів захоплених територій. Не встиг Путін підписати відповідний указ, а якийсь Селіванов – людина, що називає себе заступником голови ГУ МВС у Запорізькій області, вже заявив, що понад 90% її жителів звернуться за російським громадянством. Опитування, напевно, проводив сам. На «Запоріжсталь», наприклад, заходив.

У окупованому Маріуполі («шефство» над згідно «блокадних традицій» взяв Санкт-Петербург), влада так званої «ДНР» 25 травня вже почала видавати російські паспорти місцевим жителям. Радник голови міста Петро Андрющенко констатував, що фактична анексія Маріуполя почалася.

НАСПРАВДІ, епохальна за задумом «спецоперація по денацифікації» українців перетворилась на «спецоперацію з їх паспортизації». 

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський заявив, що «область у стані гуманітарної катастрофи, до якої довели дії окупантів. Людям, щоб отримати хоч якісь медичні послуги та інше, збираються нав’язувати ці паспорти. Місцевим вони не потрібні і отримувати їх буде мінімальна кількість людей. Інша справа, яку статистику показуватимуть окупанти. У них завжди це розходиться з реальністю».

У Путіна вже давно все з реальністю розходилось. Просто 24 лютого остаточно розійшлося. І якщо в бій вже йдуть «кухарі», то для Росії в Україні справді починається «пекельна кухня».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-