У Всесвітній асамблеї охорони здоров’я заявили про рішучу підтримку України

У Всесвітній асамблеї охорони здоров’я заявили про рішучу підтримку України

Укрінформ
На сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка триває у Женеві, держави заявляють про рішучу підтримку України і засуджують агресію росії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники засідання на тему “Здоров’я - для миру, мир - для здоров’я” наголошували, що заявлена тема актуальна як ніколи, адже мир є необхідною умовою для здоров’я населення. У цьому контексті представники країн світу майже одностайно засудили неспровоковане і незаконне військове вторгнення рф в Україну.

Виступаючи від імені Євросоюзу, до заяви якого протягом сесійного дня приєдналися багато країн, в тому числі і Україна, представник Франції наголосив, що розв’язана росією агресивна війна проти України позначається на житті і здоров’ї численних жертв, а також є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, прав людини, порушенням Статуту ООН, підриває міжнародний мир, безпеку і стабільність.

“Саме тому ЄС вимагає від росії негайно припинити бойові дії, вивести війська з території України, вимагає поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів”, - наголосив делегат від Франції.

Від імені ЄС він висловив вимогу до росії припинити атаки на медзаклади в Україні, гарантувати безпечну евакуацію цивільних, гуманітарні коридори, дотримуватися домовленостей щодо припинення вогню, гарантій для тих, хто надає гуманітарну підтримку.

Делегат наголосив, що ЄС засуджує дії рф, що призводять до смертей, травм, зокрема психологічних, порушення прав і насилля проти цивільних осіб, у тому числі сексуального, з боку російських військових, а також до припинення функціювання структур охорони здоров’я та систем постачання медобладнання. “Ми закликаємо ВООЗ продовжувати зусилля з забезпечення основного догляду за постраждалими”, - підкреслив представник Франції від імені ЄС .

Своєю чергою представниця США засудила російське вторгнення в Україну і наголосила: “Унаслідок російських атак зруйновано багато об’єктів в Україні, багатьох цивільних убито і поранено. Руйнування глобальних систем постачання призвели до вразливості і збільшення ризику бідності і недостатнього харчування. Міжнародне співтовариство повинно і США будуть продовжувати допомагати народу України”.

Представник Великої Британії у своєму виступі згадав про Маріуполь — "повністю зруйнований російськими військами, як багато інших міст і сіл". "Щонайменше 200 медзакладів і їх працівників стали мішенню росії, що підтверджено ВООЗ. Тому абсолютно правильно, що ми голосуємо за рішення засудити невиправдану агресію президента путіна”, - заявив він.

Своєю чергою представниця Норвегії наголосила на непохитній підтримці України і її народу. "Ми найрішучіше засуджуємо агресію росії, в тому числі напади на цивільних, на працівників служб охорони здоров’я і медичні заклади. Це є грубим порушенням міжнародного права. Ми вимагаємо поваги і захисту цивільних осіб і цивільної інфраструктури, в тому числі працівників медичних служб і медзакладів”, - заявила вона.

Повну солідарність з Україною висловив і представник Німеччини. “Агресія проти України, напади на об’єкти охорони здоров’я, глобальна загроза миру — справжня катастрофа для мільйонів людей. ВООЗ має обговорити колосальні наслідки цієї війни і агресії. Вітаючи резолюцію, прийняту регіональним комітетом Європи 10 травня в цьому напрямку, закликаю усіх підтримати резолюцію, внесену Україною на розгляд Асамблеї”, - заявив він.

Делегатка від Швеції наголосила, що ця "безглузда війна" призводить до немислимих страждань, шкоди для суспільства, яку важко уявити, та до найбільшої гуманітарної катастрофи в Європі від часів Другої світової війни. "Тверда позиція Швеції - насильство і бойові дії мають припинитися негайно. Напад на медзаклади є порушенням Женевської конвенції, це має припинитися. Швеція не може виправдати жодні дії, які підривають універсальний підхід до збереження здоров’я на основі Статуту ООН та його основних принципів”, - наголосила представниця держави.

Делегатка від Данії підкреслила, що війна має жахливі наслідки для здоров’я населення, руйнування лікарень впливає на надання основних послуг охорони здоров’я, і люди ризикують вмерти від хвороб і ускладнень. Також люди повинні долати психологічну травму внаслідок воєнних дій.

Вона назвала три важливі напрямки у підтримці України: “Перше - міжнародне спільнота має спільно протистояти агресії росії проти України. Друге - нам потрібно захищати здоров’я і права людини, забезпечувати доступ до медичної і гуманітарної допомоги в Україні, включаючи підтримку жертв сексуального і гендерного насильства. Третє - ми повинні забезпечити безпеку та здоров’я мільйонів переміщених осіб”.

Читайте також: США готові й надалі приймати українців на лікування - Ляшко

Натомість представник рф традиційно звинуватив Україну і всі держави, що її підтримують, у “брехливих інсинуаціях та безпідставних звинуваченнях на адресу росії”.

Як повідомляв Укрінформ, Всесвітня асамблея охорони здоровʼя, що вперше зібралася від початку пандемії COVID-19, проходить у Женеві 22-28 травня. Одна з тем - ситуація з охороною здоров'я на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-