Розтрощена Комишуваха: як виглядає селище під Запоріжжям після 18 обстрілів за день

Розтрощена Комишуваха: як виглядає селище під Запоріжжям після 18 обстрілів за день

Фоторепортаж
Укрінформ
Комишуваха знаходиться у кількох десятках кілометрів від Запоріжжя. 11 травня ворог вдарив по селищу 18 разів. Ракети влучили у будинки мирних людей, а також зруйнували підприємство, що робило опори освітлення

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це терор проти мирного населення. Тут немає ніякого військового досягнення. Вони вбили цивільну людину, також бабуся отримала осколкове поранення і внутрішню кровотечу, поранено жінку, що на городі була. Ну яке це військове досягнення? Це чистий терор. Не розбито жодної військової техніки чи складів. Лише мирні люди постраждали", - говорить голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян.

Юрій Карапетян
Юрій Карапетян

За його словами, перший "приліт" у селищі був зафіксований о 4:40 ранку. Українській військові збили ракету, яка летіла у бік Запоріжжя. Ворожий снаряд впав і вибухнув на території підприємства "Комишуваський завод металевих виробів".

Близько 14:00 ворог почав хаотично гатити по житлових будинках селища. Нарахували ще 17 "прильотів".

"Все зафіксовано. Є уламки, є воронки. Система сповіщення на території громади не працює. Але вибухи були такими швидкими, що жодна система сповіщення і не спрацювала б", - додає Карапетян.

Внаслідок обстрілів пошкоджено близько 60 будинків, ще 10 - повністю зруйновано.

В одному з таких, що повністю зруйновано, живе 83-річна жінка на ім'я Катерина.

Вона не може говорити, а лише плаче та комусь жаліється телефоном, що хати, яку вона разом із чоловіком будувала 60 років тому, більше немає.

У момент удару пані Катерина як раз пішла з дому. Доглядала хвору доньку, що живе неподалік. Власне це її і врятувало. Розгрібати завали приїхав син Сергій разом з невісткою Світланою. Обидва плачуть та не розуміють, що робити.

Сусідні будинки також зруйновано. В одному з домів вибуховою хвилею стіну вигнуло всередину - постраждала літня жінка. Її з внутрішньою кровотечою госпіталізовано до запорізької лікарні.

За словами голови ОТГ, на території залишилось близько 8000 людей. Ще десь 5000 мешканців (жінки та діти) - виїхали.

Керівник громади зізнається, що централізованих сховищ в них немає, бо до війни тут ніхто не готувався.

Він радить людям, у разі якщо почують хоча б один вибух, бігти до підвалів та пам'ятати про правило двох стін.

Щодо підприємства, яке вчора зруйнувала ворожа ракета, то воно є одним з найбільш потужних в Оріхівському районі. Як розповів директор підприємства "Комишуваський завод металевих виробів" Андрій Анікін, вчора як раз планували встановлювали нове обладнання, яке купили наприкінці минулого року.

"На початку війни завод був поставлений на паузу. І десь 2 тижні тому ми вирішили потроху відновлювати роботу. Цемент купили… Приліт був дуже рано. У цей день на роботу мало вийти 5 людей, планували встановлювати обладнання. Все скасували", - каже він.

Минулого року підприємство зробило опори освітлення для Запорізького мосту на суму 3 млн грн. Планували обладнання купити, а також підписали контракт з турецькою компанією "Онур" на виготовлення ще 180 опор для другої частини мосту. Але тепер це лише плани…

Через постійні обстріли у громади є проблеми з електропостачанням.

"Постійно перебивають лінії. Пошкоджено газопровід. Сьогодні Магдалинівка, Новояковлівка - без світла. Військові заборонили аварійним службам працювати. Відновлювати електропостачання планують завтра", - каже Карапетян.

Запорізька обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Ольга Звонарьова

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-