У Берліні тисячі людей завітали на акцію «Маяк України»

У Берліні тисячі людей завітали на акцію «Маяк України»

Фото
Укрінформ
Захід для українських біженців і волонтерів під назвою «Маяк України» в Берліні провели вдруге, а завітали на нього, за оцінками організаторів, майже 6 з половиною тисяч людей. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Проголошеною метою акції є надіслати сигнал людяності та солідарності. Конкретно ж українські біженці змогли отримати цілком корисні поради, розв'язати побутові проблеми та освітні питання, отримати юридичні консультації, обмінятися досвідом, знайти друзів та отримати психологічну підтримку.

У будинку  Markhalle в столичному районі Кройцберг було організовано понад 40 стендів від берлінського Сенату, неурядових організацій і компаній. Зі сцени до присутніх звернулися бургомістр Берліна Франціска Гіффай, відома письменниця Катя Петровська та її 86-річна мама Світлана Петровська, яка пережила Голокост, але змушена були тікати з Києва від російських загарбників. Про проблеми освіти для українських дітей з присутніми говорила профільна німецька міністерка Беттіна Штарк-Ватцінґер. Про політичні аспекти війни та перспективи дискутували відомі експерти та політологи.

Захід «Маяк України» у Берліні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

У рамках заходу пройшли також фандрейзингові кампанії для гуманітарної допомоги Україні та благодійна акція «Подаруй українську книгу переселенцю». Книгу українською від будь-яких українських видавництв можна було відразу переказати дітям тимчасово переміщених осіб або дорослим. Ця акція відбулася за ініціативи IWEK e.V. та волонтера Данила Полілуєва-Шмідта.

Захід «Маяк Україна» був організований Альянсом українських організацій (АУО), організацією GermanDream і створеною після початку війни структурою Alliance4Ukraine.

Про Альянс українських організацій, який також з’явився трохи більш як 2 місяці тому,  Укрінформу розповіла одна з його ініціаторів Катерина Рітц-Ракул. «Ми зорганізувалися після початку повномасштабної агресії. Серед нас є старі організації, які вже давно працюють у Берліні, як KUL`TURA, яку я представляю, так і нова молода «кров», як, наприклад, Vitsche», - зазначила Рітц-Ракул.

Читайте також: У Берліні провели акцію солідарності «Маяк Україна»

За її словами, зараз Альянс працює над статутом, а після того, як він буде зареєстрований і стане «парасольковим» об’єднанням зі статутом, його членами зможуть стати українські організації, але не фізичні особи.

«Ми бачимо нашою метою не тільки консолідацію зусиль, синергію, але й підготовку за необхідності громадсько-політичних меседжів: коли відбувається щось, що обурює українську громаду, всі наші організації пишуть відкритий лист або просто лист на адресу офіційних осіб і відстоюють свою позицію. Ми маємо говорити одним голосом, бо нас було багато, але ми мали багато розпорошених голосів. Тепер з альянсом сподіваємося, що це буде консолідований голос», - зазначає активістка.

Окрім Берліна, «Маяк Україна» пройшов також у Котбусі, Ессені, Франкфурті-на-Майні, Саарбрюккені та містах у інших країнах.

Лише в Берліні до початку війни мешкало 24 тисячі українців, після 24 лютого в столицю ФРН прибуло щонайменше 100 тисяч біженців. Допомогою їм опікуються у Німеччині окрім державних і земельних структур близько 400 організацій, фондів і компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-