Болгарія надасть Україні гуманітарну допомогу на понад €700 тисяч - Шмигаль

Болгарія надасть Україні гуманітарну допомогу на понад €700 тисяч - Шмигаль

Фото
Укрінформ
Болгарія надать Україні гуманітарну допомогу на суму 706 тис. євро, а також спрямує 181 тис. євро на допомогу українським біженцям.

Як повідомляє Урядовий портал, питання підтримки українських біженців, європейської перспективи України та енергетичної безпеки обговорили в Києві Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Прем’єр-міністр Республіки Болгарія Кирил Петков, передає Укрінформ.

«Україна вдячна Болгарії, що спільно з міжнародною спільнотою бере участь у підтримці нашої країни. Ми високо цінуємо ухвалення урядом Болгарії рішення про спрямування гуманітарної допомоги на суму 706 тис. євро, а також рішення щодо надання допомоги українським біженцям в розмірі 181 тис. євро», — зазначив очільник уряду України.

Читайте також: Зеленський вдячний Болгарії за вагомі кроки у підтримці України під час війни

Як підкреслив Шмигаль, Україна особливо цінує передачу захисної амуніції для наших воїнів, які боронять не лише Україну, але і європейські кордони. Також сторони обговорили можливість надання Болгарією послуг із ремонту військового обладнання.

Серед іншого прем’єр-міністри України та Болгарії обговорили інтеграцію нашої країни в Європейський Союз. Шмигаль повідомив, що Україна оперативно заповнила опитувальник та очікує на висновок Єврокомісії й рішення Ради ЄС щодо надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу.

«Зброя — це головне, що потрібно Україні, аби стримувати ворога. Санкції — аби послабити росію та відбити бажання бути агресивною. Фінанси — аби втримати макроекономічну стабільність України. І четверте важливе питання для нас — належність України до європейської сім’ї», — наголосив очільник українського уряду.

Читайте також: Болгарія може допомогти Україні з ремонтом військової техніки

Окремо сторони торкнулися питання енергетичної безпеки в Європі. Прем’єр-міністр України зауважив, що після приєднання української енергосистеми до ENTSO-E наша країна здатна експортувати до 2 тис. МВт електроенергії в країни ЄС, зокрема й до Болгарії.

Шмигаль висловив вдячність за підтримку Болгарією санкційної політики Європейського Союзу щодо росії. Та за особисту ініціативу прем’єр-міністра Петкова із запровадження окремих санкцій проти агресора, які надзвичайно ефективно сьогодні допомагають Україні боротися з ворогом.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Кирилом Петковим / Фото: КМУ

Петков зі свого боку наголосив на підтримці нашої держави. Він зазначив, що його країна готова сприяти експорту електроенергії з України, а також може запропонувати порт Варна як логістичний хаб, зокрема для борошна, та допомогти у використанні Трансбалканського газопроводу. За його словами, Болгарія буде рада допомогти та долучитися до відновлення України. Петков також позитивно відповів на запит України щодо ремонту й відновлення військової техніки.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський за підсумками зустрічі з Петковим заявив, що на наступному засіданні Європейської ради Болгарія підтримає рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-