В Україні створять Міжнародний центр розмінування і розроблять протимінну стратегію – Шмигаль

В Україні створять Міжнародний центр розмінування і розроблять протимінну стратегію – Шмигаль

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про створення в Україні Міжнародного центру розмінування, а також розробку Державної протимінної стратегії.

Про це очільник уряду повідомив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Пріоритетне завдання – це розмінування територій, де були бойові дії. Російська армія залишила по собі тисячі мін, снарядів і бомб. Наші герої-піротехніки знешкодили з них уже понад 80 тисяч. Щодня по 4-5 тисяч небезпечних предметів нейтралізуються. Але, на жаль, ще місяцями, роками будемо знаходити та знешкоджувати на нашій землі такі залишки «русского мира», - наголосив Шмигаль. 

А тому, за його словами, Кабінет Міністрів вже розпочав роботу над створенням Міжнародного центру розмінування. Також Мінреінтеграції спільно з Міністерством внутрішніх справ планують розробити багаторічну Державну протимінну стратегію, яка включатиме не лише поетапний пошук і знешкодження вибухонебезпечних предметів, а й охоплюватиме інші сфери – від навчань у школах до комунікаційних кампаній, які розповідатимуть, як виглядають ці предмети.

«Той жах, який ми побачили в Ірпені, Бучі, Бородянці, десятках інших сіл і міст, неможливо описати. Наші сапери знаходять заміновані дитячі іграшки, пральні машини, мішки з картоплею, дитячі майданчики. У лісах розставлені сотні розтяжок, а в полях закопані тисячі мін. Дії російських військ на території України – це чисте зло, яке має бути покаране і ніколи не може бути пробачене», - зауважив Шмигаль.

Читайте також: Українців попереджатимуть SMS-повідомленнями про міни та вибухівку

Він нагадав, що на офіційному сайті ДСНС запрацювала інтерактивна мапа з місцями виявлення вибухонебезпечних предметів і небезпечних ділянок.

«Я окремо прошу і звертаюся до батьків із міст та сіл, які були деокуповані: розповідайте дітям про небезпеку, не відпускайте їх на прогулянки за межі населених пунктів, за межі території, де вже проведена протимінна робота», - закликав глава уряду.

Прем’єр-міністр також додав, що МВС має збільшити чисельність саперів і рятувальників, аби пришвидшити цю роботу, оскільки перевірити доведеться тисячі квадратних кілометрів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що російські війська під час відступу з північних районів України залишили безліч вибухонебезпечних предметів, що теж має розглядатися як воєнний злочин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-