У Латвії підписали меморандум-звернення про припинення вбивств дітей в Україні

У Латвії підписали меморандум-звернення про припинення вбивств дітей в Україні

Укрінформ
У Ризі керівники низки організацій та громадські діячі підписали меморандум "Про припинення вбивств дітей в Україні шляхом застосування Конвенції ООН про права дитини".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на ініціаторку Меморандуму – очільницю латвійської організації «Врятуйте дітей» Інгуну Ебелу.

У документі міститься звернення до ООН, Євросоюзу, НАТО, окремих країн із закликом задіяти всі механізми та засоби для припинення агресії росії проти України.

Наголошується, що, згідно з Конвенцією ООН, діти, як особлива група людського суспільства, мають абсолютний пріоритет – забезпечення інтересів дитини під час ухвалення рішень державами мають враховуватися насамперед.

Відповідно, застосування Конвенції про права дитини дозволило б ставитися до військових злочинів російської федерації в Україні набагато суворіше і вживати з точки зору захисту дітей більш рішучих заходів.

Читайте також: Латвія відправила в Україну великий вантаж із гумдопомогою більш як на €2,1 мільйона

В Меморандумі пропонує надіслати рф міжнародне повідомлення з обґрунтуванням та попередженням про ухвалення міжнародного рішення про забезпечення норм прав дітей у будь-який спосіб, включно з наданням Україні всієї затребуваної зброї та закриттям неба. 

Підписанти також закликають уряди країн НАТО та ЄС створити міжнародний трибунал із особливо тяжких військових злочинів проти дітей, а також блок гарантій швидкого реагування у разі подальшої агресії росії проти демократичних позаблокових країн Європи.

Документ містить нагадування й про інші механізми захисту прав дітей та здійснення тиску на винуватців їхнього утиску та загибелі. Наприклад, використання принципів особливого захисту дітей Міжнародного Комітету Червоного Хреста, залучення системи Спеціальних доповідачів ООН у справах дітей у районах збройних конфліктів.

Читайте також: Прем'єр Латвії вважає дії російських військ в Україні геноцидом

Меморандум підписали Інгуна Ебела; президент Латвійської академії наук Іварс Калвіньш; президент Латвійської педіатричної асоціації Ілзе Гропе; ректор Латвійського університету Індрікіс Муйжнієкс; голова Центру кардіології PSKUS Андрейс Ергліс; низка громадських діячів, активістів.

Як повідомляв Укрінформ, з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україні загинули щонайменше 198 дітей і 355 – отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-