Офіційний Берлін запевняє, що в питанні надання Україні зброї немає «жодних табу»

Офіційний Берлін запевняє, що в питанні надання Україні зброї немає «жодних табу»

Укрінформ
Представниця пресслужби федерального уряду ФРН Крістіне Гоффманн заявила, що Німеччина виходить із трьох критеріїв при постачанні Україні озброєнь.

Про це вона сказала на брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Гоффманн, Німеччина підтримує Україну постачанням низки озброєнь і амуніції. «При цьому визначальними є три критерії: що Німеччина може надати, що є доступним і може бути швидко надано; що є доцільним з погляду тривалості навчання українських військових; як це поєднується з загальною програмою поставок партнерами», - сказала вона.

За її словами, всі запити українського уряду щодо озброєнь вивчаються, ведуться переговори, що може буде ще надано. При цьому речниця запевнила, що Німеччина здійснює «широкі поставки» озброєнь Україні, хоча й не розкриває деталі.

Зі свого боку представник міністерства закордонних справ ФРН Крістоф Бургер наголосив на необхідності узгодження позицій із партнерами по Євросоюзу, G7 і НАТО. Ці структури, за його словами, виходять з однієї позиції і усвідомлюють, що «Україна в цій фазі війни терміново потребує озброєння для того, щоби захиститися від нової ймовірної атаки».

Дипломат зазначив, що партнери інтенсивно обговорюють, як найкраще допомогти Україні вистояти. «Це наш спільний інтерес», - підкреслив він і запевнив, що у питанні надання озброєнь немає «жодних табу».

Речник Міністерства оборони Арне Коллац також зазначив, що на поставки озброєнь «слід дивитися системно та розумно». Він назвав добрим прикладом передачу комплексу С-300 Словаччиною, яка натомість отримала від НАТО систему Patriot для захисту свого повітряного простору. Україні наразі зручніше мати таку зброю, до якої військові звикли, зауважив Коллац. На його думку, якби Patriot передавали Україні, то потрібно було б навчати персонал, створювати на місці логістику для цих надскладних систем, а ще й доставити їх на фронт та обслуговувати там.

Читайте також: Позиція Німеччини змінюється на користь України - Зеленський

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що європейські партнери мають посилити підтримку України військовими матеріалами, в тому числі важкими озброєннями. Це питання в понеділок обговорюється на Раді ЄС у Люксембурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-