У Латвії документи на проживання отримали близько 13 тисяч українських біженців

У Латвії документи на проживання отримали близько 13 тисяч українських біженців

Укрінформ
З початку війни, розв'язаної росією в Україні, документи на проживання з правом на працевлаштування у Латвії отримали 12 920 біженців. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi із посиланням на латвійське МВС.

З названого числа 10 641 особа отримала гуманітарні візи, 2 279 – дозволи на тимчасове проживання. Водночас 8722 особи через муніципальні комісії цивільного захисту заявили про те, що потребують житла. Загалом українські біженці зверталися до комісій цивільного захисту за різною допомогою 19 247 разів.

У Латвії створено спеціальну інформаційну систему для обліку біженців. Точна їх кількість стане відома після введення в систему всіх даних.

Водночас громадяни України, які мають біометричні паспорти та не потребують соціальної допомоги або допомоги на проживання, можуть перебувати у Латвії до 90 днів на рік без повідомлення державних установ.

Спочатку Латвія підготувала план прийому 10 тисяч українських біженців. Проте наразі латвійське МВС готує план прийому від 30 000 до 40 000 біженців, повідомив держсекретар відомства Димитрій Трофімов.

Також наголошується, що на засіданні Комісії Сейму Латвії з громадянства, міграції та громадського згуртування парламентський секретар латвійського МЗС Занда Калніня-Лукашевиця повідомила, що російська прикордонна служба гальмувала в'їзд мешканців України на територію Латвії, але зараз ситуація покращилася.

Читайте також: Влада Латвії заморозила нерухомості рф на €100 мільйонів

«Ми отримували звістку про те, що російські прикордонники перешкоджають перетину російсько-латвійського кордону громадянами України з лише їм зрозумілих причин. Так було, наприклад, з дітьми, які не мали паспорта, а було лише свідоцтво про народження — попри те, що вони в'їжджали з батьками», — розповіла Калніня-Лукашевиця.

Останніми днями такі випадки не виявляються.

За даними ООН, з початку війни понад 4 млн людей виїхали з України. Ще 6,5 млн українців стали внутрішніми переселенцями.

Фото: Māris Morkāns

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-