Кривава «соломка» генерала Мізинцева. Як працює роспропаганда під час війни

Кривава «соломка» генерала Мізинцева. Як працює роспропаганда під час війни

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розвінчує російські фейки і маніпуляції за 5 квітня

Наскільки глибоко російські пропагандисти обдумують свої інформаційно-психологічні спецоперації проти України сказати важко, але щоб вони не вигадували, майже завжди виходить так як колись сказав «спецпрезидент» Путін: «Кто как обзывается, тот так и называется».

Наприклад, звичайні українські морські піхотинці розбивають ворога  не тільки на звичному для себе полі бою, а й на інформаційному.

Дати тягла Кадирову! 

Нагадаємо, пропагандистська машина кремля змонтувала та оприлюднила чергове фейкове відео на якому начебто бійці 503-го Окремого батальйону морської піхоти здаються в полон росіянам.

А оприлюднив це відео хто? Правильно – головний тіктокер цієї війни Рамзан Кадиров. Росіяни повідомили, що така масова здача зброї відбулась вперше за весь час «спецоперації».

Але насправді в 503 ОБМП офіційно заявили, що нікому не здавались і продовжують «давати окупантам тягла там де це необхідно!».

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко вважає, що опубліковане відео – постановочне:

  1. Морпіхів із 503 батальйону на відео немає, вони не здавалися в полон.
  2. Попередньо, відео знято в одному із сіл Маріупольського району, де ЗСУ фактично не базувалися.
  3. Війська РФ крали українську форму на базі полку Азов у селі Урзуф.
  4. Багато людей на відео в чистій формі та поголені. Не схоже, щоб вони були після боїв.

Основна мета такого відео – посіяти паніку серед захисників міста та цивільних. Тим більше, що перед цим росіяни  знову висували ультиматум про здачу Маріуполя.

До речі, у потокових пропагандистських повідомленнях дивним чином офіційна назва «специальная военная операция на Украине» скушкірилася до «спецоперации по освобождению Донбасса». А, наприклад, мапи РИА ФАН з назвою «Успехи спецоперации» потроху перетворюються на більш скромне «Проведення спецоперации».

Як наговорити на довічне ув’язнення 

Міноборони РФ заявило, що «за підтвердженою інформацією, увечері 4 квітня в населеному пункті Мощун, за 23 км на північний захід від Києва, військовослужбовцями 72-го українського головного центру психологічних операцій було проведено чергову постановочну зйомку нібито загиблих від насильницьких дій російських збройних сил мирних мешканців  для подальшого поширення через західні ЗМІ. Такі ж заходи українськими спецслужбами зараз проведено в Сумах, Конотопі та інших містах».

Як бачимо, після «бучанської різанини», окупанти намагаються «підстелити соломку» і під наступні новини про свої  злочини. Тим більш, що як заявило СБУ, агресор вже готує нову масштабну провокацію в Маріуполі, аби звинуватити у ній Україну. Окупанти планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж окупантами, та представити їх, як масових жертв українських військ.

Нагадаємо, раніше росіяни вже зізнавалися, що «змушені» були в Маріуполі свідомо знищувати пологовий будинок через те, що в там нібито ховаються «нацисти».

Ну, а поки в хворій уяві росіян наші маріупольські «кіборги» «ховаються» по драмтеатрам, начальник Національного центру управління обороною РФ генерал-полковник Михайло Мізинцев повідомив, що «збройні сили Росії ліквідували 93-х українських  бойовиків, які дезертували з Маріуполя під виглядом мирних жителів».

Якщо перекласти з рашистської мови на людську, то він щиросердно зізнався у розстрілі 93 неозброєних людей під приводом того, що всі вони перевдягнуті «бойовики». Така ось «соломка». Кривава. Багато хто вважає, що Мізинцев таким чином наговорив на довічне ув’язнення за злочини проти людства.

Силок і Жнець «тікають» з Маріуполя 

Тема начебто дезертирства наших вояків з Маріуполя взагалі не дає спокою російським фейкмейкерам. 

Міжвідомчий координаційний штаб РФ з гуманітарного реагування в Україні вигадав черговий сюжет. Звучить він так

«З перехоплених активних радіопереговорів розрізнених груп націоналістів, у тому числі іноземних найманців, що залишилися у Маріуполі, достовірно встановлено, що між ними розгорнулася запекла боротьба за черговість виходу по гуманітарному коридору: бойовики погрожують один одному тим, що розстріляють колону, якщо їх немає в списках на евакуацію у найближчому гуманітарному конвої». А усе це, звичайно, з використанням ненормативної лексики обговорюють між собою «Силок» і «Жнець». 

Росіянам все важче пояснювати світу чому з міста, яке знаходиться у них в облозі, де життя перетворилося на пекло, місяць не дозволяють евакуювати людей. І тут у нагоді стають «нацисти» та трохи фантазії. Вже нафантазували цілий інтернаціонал «нацистів». Звісно, на думку Москви, такі збоченці не можуть не почати воювати між собою та не обстрілювати гуманітарні коридори. 

Обережно, міни! Телевізійні 

Якщо сапер помиляється лише раз в житті, то режисери пропагандистських сюжетів своїми помилками не переймаються. Інакше чим пояснити, що в нещодавньому сюжеті про розмінування у населених пунктах Сумської області, оператор іде прямо перед… сапером, який шукає міни. 

Схоже на змагання зі здоровим глуздом. Виправдовує цей абсурд те, що сюжет зроблено для російського глядача, а він, як відомо, істота невибаглива.

Мордор-мародер

Під час війни російські війська, згідно з офіційними повідомленнями, і далі регулярно демонструють дива хоробрості та завзятості. Це і не дивно, адже «спеціальна операція» виявилась дуже спеціальною для багатьох російських солдат. Пропагандисти агресора продовжують прославляти нові перемоги «гостомельских богатирів». Цю метафору спробували приліпити на окупантів, які стояли під Києвом. Проте вона не прижилася, як і самі окупанти, які стали гостомельскими, бучанськими та іншими  мародерами, які переправляли через білоруські експрес-доставки до себе в Уссурійськ та Біробіджан по три телевізора, чотири кондиціонери, сотні кг одягу та багато іншого.

Як тут не пригадати народну творчість за мотивами російської класики:

Там тридцать три богатыря

В помойке ищут 3 рубля,

А их любимый Черномор

Вчера у них полтинник спер,

А сам кричит, что каждый – вор!

Нічого страшного: для «богатирів-визволителів» у Росії мародерство нещодавно було декриміналізоване та фактично легалізовано.  Хоча, чому тут дивуватись, адже все, чим і займається московський Мордор в Україні, є великим мародерством. У державних масштабах…  

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-