Росія відповість за атаку на пологовий будинок в Маріуполі та інші злочини в Україні – ЄС

Росія відповість за атаку на пологовий будинок в Маріуполі та інші злочини в Україні – ЄС

Заява
Укрінформ
Високий Представник ЄС Жозеп Боррель та Єврокомісар кризового менеджменту Янез Ленарчич виступили із заявою, в якій засудили атаку росії на пологовий будинок у Маріуполі, та зазначили, що винні у цьому та інших злочинах на території України, понесуть за це відповідальність.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у документі, що оприлюднений у четвер на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз у найрішучіших термінах засуджує бомбардування пологового будинку в Маріуполі російськими збройними силами. Ми з жахом бачимо, що російські збройні сили здійснюють дедалі більше вбивств та поцілюють у найбільш беззахисних та вразливих. Така поведінка сил вторгнення є ганебною, підлягає осуду та є абсолютно неприйнятною. Ті, хто відповідають за ці дії в російській федерації, будуть притягнуті до відповідальності за цей огидний злочин», - йдеться у спільній заяві.

Жозеп Боррель та Янез Ленарчич від імені ЄС рішуче засудили облогу міста Маріуполь та інших українських міст, що знаходяться під важкими бомбардуваннями з боку російської армії, що спричиняє жах для цивільного населення та гуманітарну катастрофу. Вони наголосили, що ці дії є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права та мають бути негайно зупинені.

«Ми повторюємо наш терміновий заклик до Росії виконувати власні обов’язки та зобов’язання відповідно до міжнародного законодавства та міжнародного гуманітарного права і негайно зупинити військові операції. Росія несе повну відповідальність за цей акт військової агресії, за всі руйнування та втрату життя її жертвами», - наголошується у документі.

Як зазначається в оприлюдненому тексті, ЄС вітає створення Комісії з розслідування в рамках Ради з прав людини ООН, а також триваюче розслідування, розпочате Прокурором Міжнародного кримінального суду стосовно військових злочинів, які Росія здійснює в Україні, та за які нестиме відповідальність.

«Ми терміново закликаємо Росію поважати гуманітарні коридори та надати можливість для евакуації цивільного населення до інших частин України. Ми закликаємо Росію терміново надати повний та безперешкодний доступ для гуманітарної допомоги в Україні», - йдеться у заяві.

«Ми закликаємо російську федерацію негайно зупинити військові дії, безумовно вивести всі сили та військове обладнання з усієї території України та повною мірою поважати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - наголосили представники Європейської Комісії.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії, як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється із кожним днем. Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-