У Варшаві на акції солідарності з Україною вимагали закрити небо

У Варшаві на акції солідарності з Україною вимагали закрити небо

Фото
Укрінформ
Тисячі людей зібрались у неділю у центрі Варшави, під Палацом культури і науки, щоб висловити протест проти війни, яку розв'язала Росія проти України.

Мітингувальники вимагали солідарності і дієвої допомоги Україні з боку Заходу, зокрема встановлення безпольотної зони, передає кореспондент Укрінформу.

Учасники акції прийшли з прапорами України, ЄС, вільної Білорусі та плакатами - “Зупиніть війну в Україні”, “Закрийте небо над Україною”, “Руки геть від України” тощо. Вони скандували “Київ - Варшава: спільна справа”, “Путін - геть!” , "Ні - зоні польотів!".

Серед мітингувальників було багато біженців з України.

У Варшаві відбулася акція протесту проти агресії Росії в Україні / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Мер Варшави Рафал Тшасковський виступив перед присутніми і підкреслив, що Польща та її столиця завжди будуть солідарними з Україною і підтримуватимуть українців стільки, скільки буде необхідно. Він наголосив, що Путін недооцінив величезного тиску в Європі на уряди і великі корпорації, аби вони допомагали Україні, припиняли свою діяльність в РФ.

“Сьогодні чітко потрібно говорити про європейську перспективу для України, що Україна якомога швидше має стати членом ЄС”,- заявив Тшасковський.

Відома польська режисерка Агнєшка Голланд зазначила, що зараз усі хочуть допомагати українцям. За її словами, Україна зараз робить те, чого не робив жоден інший народ: дає європейцям усвідомлення того, що таке європейські цінності, свобода і демократія, справжній сучасний патріотизм.

“Ми бачимо, що робить Україна для нас. Ціною своєї крові і руїн вона показує, чим насправді є європейські цінності. Україна більше за будь-яку іншу державу заслуговує на повноправне членство в ЄС. Ми мусимо зробити усе можливе для цього”, підкреслила Голланд.

Один з лідерів колишньої “Солідарності” Адам Міхнік зазначив, що український народ сьогодні демонструє усій Європі свою гідність, свободу, людяність і героїзм. Тому українці мають перемогти у боротьбі із загарбником.

Голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Мирослав Скірка наголосив, що це війна Росії не лише проти України, а й проти всього вільного світу. Тож весь світ мусить протидіяти злу. Він висловив сподівання, що війна незабаром закінчиться, а відповідальні за неї постануть перед судом у Гаазі.

“Не потрібно чекати, а треба без зволікань оголосити список воєнних злочинців, на руках яких кров українських дітей, адже вони призвели до геноциду”, - підкреслив Скірка.

За його словами, також потрібно називати і засуджувати міжнародні корпорації, які попри злочини РФ вирішили залишитися працювати в цій країні. Голова ОУП вважає, що потрібно пікетувати посольства тих країн, які досі не засудили агресію РФ проти України.

Лідерка варшавського Євромайдану Наталя Панченко підкреслила, що за злочини РФ проти українців з Польщі мають бути видворені російські дипломати включно з послом. За її словами, активісти попросили депутата Сейму Міхала Щербу направити листа до МЗС Польщі з проханням визнати персонами нон грата посла Росії і всіх російських дипломатів.

“Якщо світ сьогодні не затримає Путіна в Україні, то змушений буде зупиняти його в інших країнах. Наступною може бути Польща”, - підкреслила активістка.

Вона висловила думку, що на знак протесту проти війни в Україні Польща також мала би закрити пункти пропуску на кордоні з РФ.

З-під стін Палацу культури і науки учасники акції вирушили до посольства Китаю, де провели протест проти мовчазної підтримки Пекіном агресії Путіна в Україні.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-