Зеленський став лауреатом польської нагороди: за геройський захист України і західних цінностей

Зеленський став лауреатом польської нагороди: за геройський захист України і західних цінностей

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський став лауреатом престижної польської нагороди імені Яна Карського.

Про це Укрінформу повідомили в капітулі (почесна колегія – ред.) нагороди імені Карського.

“Капітула нагороди “Орла” імені Яна Карського прийняла рішення надати спеціальну нагороду Президенту України Володимиру Зеленському за геройську оборону України і моральних цінностей західної цивілізації, з чим вона, очевидно, сьогодні не може впоратися”, - йдеться в обгрунтуванні до рішення, яке було прийнято 25 лютого.

Як зазначили у капітулі, питання трагедії в Україні применшується, спостерігається відсутність чіткої позиції щодо народу, який знищується у центрі Європи. Члени капітули зауважили: якби Ян Карський був живий, то засудив би таку позицію Заходу.

Член капітули Вальдемар Пясецький повідомив у коментарі агентству, що у зв’язку зі складною ситуацією в Україні нагороду Президентові України, ймовірно, передадуть через посла в Польщі Андрія Дещицю.

Ян Карський заснував премію "Орел" у 2000 році, незадовго до смерті. Нагорода польського дипломата, людини, яка повідомила світу про Голокост, вручається полякам, які "з гідністю дбають про Польщу", і громадянам інших країн, які "не будучи поляками, підтримують Польщу".

Серед лауреатів премії Карського - Тадеуш Мазовецький, Лєх Валенса, Адам Міхнік, Марек Едельман, Шимон Перес, Борис Нємцов та інші. Її також отримували експрезидент України Віктор Ющенко та Надія Савченко у період, коли перебувала в російському полоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-