Економіка та фінансова система України залишаються стабільними - Шмигаль

Економіка та фінансова система України залишаються стабільними - Шмигаль

Укрінформ
Нині немає жодних економічних причин для погіршення ситуації в Україні, крім паніки.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів 23 лютого, сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, економіка та фінансова система країни залишаються стабільними.

“Маємо достатньо резервів та міцності, аби протистояти не лише військовій, а й економічній, торговельній та енергетичній агресії. У нас немає жодних економічних причин для погіршення ситуації, окрім паніки. Ми продовжуємо активну співпрацю з Міжнародним валютним фондом. І сьогодні вітаємо початок роботи чергової місії МВФ в Україні”, - сказав Шмигаль.

За його словами, уряд має достатньо коштів на рахунках, аби фінансувати всі видатки держави. Бюджет за перші два місяці 2021 року отримає приблизно на 15 млрд гривень більше, ніж очікувалося.

“У Національного банку достатньо резервів, а міжнародні партнери вже надали гарантії та фінансову підтримку на мільярд доларів. Експорт українських товарів у січні зріс на 50%, оборот роздрібної торгівлі - на рекорді 18%. Україна забезпечена енергоресурсами та працює над додатковими альтернативними шляхами їх постачання”, - запевнив глава уряду.

Він також нагадав, що Президент Володимир Зеленський запропонував створити Фонд стійкості та відновлення для України, який має забезпечити макроекономічну і макрофінансову стабільність, а також сприяти масштабній трансформації країни.

“Економічно сильна і стабільна Україна - одна з наших головних довгострокових відповідей на агресію”, - підсумував Шмигаль.

Читайте також: Україна не планувала і не планує наступальних операцій - Шмигаль

Напередодні у відповіді на запит Укрінформу, в Нацбанку підтвердили, що банківська система працює у штатному режимі та якісно виконує функцію фінансової підтримки економіки і громадян. Незважаючи на зовнішні виклики, “триває стале зростання кредитного портфеля. Волатильність депозитів є помірною та контрольованою. Вона частково зумовлена реакцією на інформаційний тиск, втім, не має жодних панічних ознак і стосується переважно поточних рахунків, тоді як обсяг строкових депозитів з початку року був значно стабільнішим. Банки мають належний запас міцності та достатньо ресурсів, зокрема високоліквідних, аби покрити навіть суттєві відпливи в разі їх настання”.

У пресцентрі запевнили, що НБУ постійно враховує ризик ескалації військової агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-