Росія взяла людей в ОРДЛО у заручники – Верещук

Росія взяла людей в ОРДЛО у заручники – Верещук

Укрінформ
Росія взяла жителів тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей у заручники, нинішня евакуація є незаконною.

Про це заявила на брифінгу віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогодні Росія взяла людей на території ОРДЛО у заручники. І евакуаційні процеси, які сьогодні відбуваються на території ОРДЛО, є незаконними і такими, що порушують міжнародні конвенції і законодавство України», - наголосила Верещук.

Вона підкреслила, що Україна не має жодних планів щодо нападу.

Водночас, за словами урядовця, «ми готові взяти на себе відповідальність і забезпечити всім необхідним – ми зараз говоримо про житло, їжу, медикаменти – все, що буде потрібно людям, які захочуть залишити територію ОРДЛО».

«Ми звертаємося до РФ, щоб сісти за стіл перемовин ... і у дипломатичному, політичному руслі вирішувати всі питання, особливо ті, що стосуються основоположних прав та свобод громадян, права на життя та забезпечення їхнього існування. І вкотре закликаємо міжнародну спільноту дати належну оцінку діям РФ», - заявила Верещук.

Читайте також: Росія несе повну відповідальність за все, що відбувається в ОРДЛО - Верещук

Як повідомлялося, ватажки так званих "Л/ДНР" 18 лютого заявили про евакуацію жителів окупованих територій до Ростовської області РФ через нібито наступ ЗСУ.

У Ростовській області РФ 19 лютого запроваджено режим надзвичайної ситуації.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний виступили зі зверненнями до жителів ОРДЛО, в яких зазначили, що Україна ніколи не вдасться до наступальної операції на сході, а деокупацію проводитиме виключно політико-дипломатичним шляхом. Вони наголосили, що представники російських окупаційних адміністрацій активно поширюють неправдиву інформацію та перейшли до відкритого залякування цивільного населення.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов також заявив, що Україна розраховує на врегулювання конфлікту з Росією виключно дипломатично-правовим шляхом і не готова піти на людські жертви.

Уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова звернулася до світової спільноти із закликом відреагувати на факти незаконної евакуації громадян України на тимчасово окупованих територіях, що може свідчити про підготовку до повномасштабного вторгнення на територію України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-