Росія вивозить дітей з ОРДЛО під приводом евакуації. Верещук заявляє про можливу провокацію

Росія вивозить дітей з ОРДЛО під приводом евакуації. Верещук заявляє про можливу провокацію

Укрінформ
Російська Федерація під приводом евакуації наразі вивозить дітей з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також інше цивільне населення. Це може бути провокацією з боку РФ. 

У разі якихось непередбачуваних ситуацій за міжнародним гуманітарним правом Росія несе повну відповідальність за їхнє життя. Про це під час брифінгу щодо ситуації в районі ООС заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Російська Федерація зараз під приводом евакуації забирає дітей. На сьогодні ця інформація перевіряється, але тим не менше, забирає дітей з території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей і вивозить їх в Ростовську та інші області. Я хочу відразу сказати, що метою може бути провокація. І відразу хочу відзначити, якщо не дай Бог щось станеться, і Росія в якийсь спосіб буде щось пояснювати, повна відповідальність за те, що зараз відбувається на тимчасово окупованих територіях, особливо з цивільним населенням, за міжнародним гуманітарним правом лежить на Російській Федерації», - наголосила Верещук.

Читайте також: Верещук закликала мешканців ОРДЛО виїхати на підконтрольну Україні територію

Відповідаючи на питання чи готова Україна забезпечити коридори для охочих виїхати на підконтрольну українській владі територію, віцепрем’єрка повідомила, що є координаційна група, створена Мінреінтеграції та нашими міжнародними партнерами – Місією Червоного Хреста, ООН тощо. 

«Ми маємо план гуманітарного реагування, ми його затвердили попередньо безвідносно до того, якими будуть події, і я дуже сподіваюсь, що він не знадобиться. Але ми знаємо, що ми будем робити, в який спосіб ми забезпечимо гуманітарні коридори, можливості для людей, особливо для жінок з дітьми, для цивільного населення, яке захоче покинути тимчасово окуповану територію. І я сподіваюсь, що міжнародна спільнота допоможе, щоб такі коридори були розширені».

Водночас Верещук нагадала, що до сьогодні лише Станиця Луганська працювала як повноцінне КПВВ. Однак напередодні російські найманці обстріляли безпосередньо зону, де розташоване КПВВ.

Це робиться для того, щоб залякати мирне населення, щоб цей єдиний коридор не використовувався ними як ймовірний, вважає Верещук.

Читайте також: Верещук сподівається, що засідання ТКГ відбудеться 19 лютого

Як повідомляв Укрінформ, упродовж минулої доби, 17 лютого, з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 60 порушень режиму припинення вогню, 43 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Зокрема, 31 населений пункт зазнав обстрілів з боку російських окупантів.

Від дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення, ще один — бойове травмування. Воїни перебувають в лікувальному закладі. Стан здоров’я пораненого військовослужбовця — середньої важкості, травмованого — задовільний. Внаслідок обстрілів з боку російсько-окупаційних військ було поранено ще двох цивільних осіб.

Також, вчора від ворожих обстрілів пошкоджено споруду дитсадка, лінії електропередач, газогін та зруйновані два приватні будинки в Станиці Луганській. Троє працівників дошкільного навчального закладу отримали контузії. Окрім цього, збройні формування РФ обстріляли з артилерійських систем населений пункт Врубівка та пошкодили будівлю місцевої загальноосвітньої школи, газогін та приватний будинок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-