Дамбу врятували, жовто-блакитний прапор повернули

Дамбу врятували, жовто-блакитний прапор повернули

Репортаж
Укрінформ
Біля адмінмежі з Кримом провели тактико-спеціальні навчання

На Херсонщині, яка межує з тимчасово окупованим Кримом, підрозділи Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби та Державної служби України з надзвичайних ситуацій провели тактико-спеціальні навчання.  Відбувалися вони в селищах Каланчак та Новоолексіївка і на окремих об’єктах, що знаходяться у критичній близькості до ТОТ АР Крим. Умовні злочинці намагалися «підірвати дамбу» на Північно-Кримському каналі, щоб повернути воду в Крим, захопити адмінбудівлі, незаконно перетнути контрольні пункти.

ГІБРИДНІ ВІЙНИ ТА АДМІНМЕЖА

Згідно з «легендою» навчань, серед населення на території, яка межує з Кримом, розповсюджують інформацію про важкий стан в енергетичному секторі. Цю інформаційно-психологічну операцію ворог проводить за допомогою соціальних мереж та ЗМІ, які транслюються з тимчасово окупованих територій. У результаті відбуваються масові заворушення, спроби підірвати дамбу на Північно-Кримському каналі, аби відновити водопостачання на територію АР Крим, захоплення адмінбудівель. 

...Біля будівлі Головного управління Нацполіції на Лютеранській у Херсоні зібралося більше пів сотні журналістів та операторів, переважно – іноземці. Стільки представників  зарубіжних ЗМІ на Херсонщині не було, певне, з часів початку окупації Криму Росією, ділилися спостереженнями українські журналісти. Місцевим ЗМІ в акредитації відмовляли, мотивуючи, зокрема, ситуацією з коронавірусом.  Хоча, гадаю, присутність місцевих журналістів, які добре знають ситуацію в районах на адмінмежі, була б не зайвою.

Нас просто біля будівлі головного управління обласної поліції проводять  через «рамку», оглядають речі, бо на навчання має прибути президент України Володимир Зеленський. Пропонують надягти яскраві жилети з написом «МВС України. Преса» – їх по закінченню ми повернули правоохоронцям.

Година у дорозі – й два автобуси з журналістами в супроводі поліцейської машини – на місці першої локації.

Як свідчить дорожній вказівник, звідси до Каланчака  – 3 кілометри. Селище Каланчак  – 9,2 тисячі населення, воно розташоване на відстані 30 км від АР Крим та за 15 км від дамби, що обмежує подачу води до Кримського каналу. Сценарій такий: озброєні особи, прикриваючись мітингувальниками, вирішили підірвати дамбу. Події розгортаються: на наших очах група людей без зброї біжать до «дамби», будують барикаду й починають скандувати: «Воду в Крим!» До них приєднуються «озброєні бойовики», мінують «дамбу» та координують протестну акцію. Правоохоронці під прикриттям бронетехніки прямують до захопленого об’єкта, два гелікоптери (Нацполіції та Нацгвардії) перекидають штурмові підрозділи.

Найбільше вражень справив гелікоптер Нацполіції Н-145 французького виробництва: він приземлився безпосередньо на дорогу, обабіч якої розташувалися журналісти. Побачити останні секунди приземлення на власні очі змогли найсміливіші – від гвинтокрила добряче летів пил та дрібні камінці. Нагадаємо, що постачання гелікоптерів Airbus здійснюється відповідно до угоди між урядами України та Франції з метою створення Єдиної системи авіабезпеки та цивільного захисту в нашій країні. 

Вертоліт Нацгвардії був набагато далі, він доправляв на об’єкт спецпідрозділ «Омега». 

Неозброєних «протестантів» відділяють від «бойовиків», останніх – знешкоджують. За легендою навчань, «знешкоджено» (в сенсі – знищено) п’ятьох озброєних злочинців. Все відбувається швидко, підрозділи мають діяти злагоджено.

На місці потім ще працюватимуть піротехніки, вибухотехніки, слідчо-оперативна група, пояснює мені начальник управління комунікації Нацполіції України Оксана Блищик.

КАЛАНЧАК: ПІД ПИЛЬНИМ ПОГЛЯДОМ ШЕВЧЕНКА

Наступна локація – селище Каланчак. Як зазначив голова  Нацполіції України Ігор Клименко, це селище – один із перших населених пунктів, де провели такі тактико-спеціальні навчання. Вони потрібні для того, щоб відпрацювати спільні дії різних структур МВС у випадку надзвичайних ситуацій, при зростанні рівня злочинності, при гібридних загрозах, коли діють ворожі провокатори, при блокуванні комунікацій, захопленні об’єктів критичної інфраструктури, пояснюють журналістам.

Коли ми в’їжджаємо у селище, на вулиці – незвично порожньо. На центральній площі – пам’ятник Шевченку та монумент землякам, які загинули в АТО. А ще адмінбудівля, де зосереджена місцева влада. Ця територія – ще одна локація, де проводять навчання, і саме тут зібралося багато місцевих мешканців.

Журналісти встигають трохи поспілкуватися з людьми (є певні обмеження, маємо перебувати лише в зоні для преси). Загалом місцеві кажуть, що паніки у цей неспокійний для країни час немає – вже мають досвід подій 2014 року.  Але, звісно, тривожно, бо адмінмежа поряд і новини не заспокоюють. Втім, попри тривогу, живуть звичайним життям – працюють, переймаються, чи не закриють лікарню. «Аби то були лише навчання. А так: техніка гарна, військові гарні. Живемо, як усі», – кажуть люди.

Усі разом спостерігаємо за тим, як розгортаються події: на площу виходять «мітингувальники» (у ролях і мирних учасників протестних акцій, і "запроданців" – курсанти Одеського держуніверситету внутрішніх справ). Учасники «акції» спочатку (несподівано для всіх) виконують гімн України. Потім звучать  патріотичні заклики, вимоги соціального характеру... Що планувалося за «легендою»: чи то були правильні мітингувальники і ситуацію просто використали надалі «поганці», чи від початку так якісно прикидалися фальш-патріоти – кожен міг додумувати сам.  В усякому разі, поступово риторика змінюється, з’являються «озброєні» люди, перебирають ініціативу і на мітингу, й навколо: «захоплюють» місцеву поліцію, будівлю адміністрації, знімають з неї Державний прапор, палять автомобілі...

Треба сказати, що дві старі автівки підпалювали з ентузіазмом. А ще я помітила, як вийшов з ролі «бойовика» молодий чоловік, який вибрався на дах селищної ради, – дбайливо складав синьо-жовтий стяг. Після закінчення навчань прапор одразу повернули назад.

Коли правоохоронці «визволили» захоплені будівлі, у боротьбу з вогнем вступили рятувальники.

ГОЛОВНЕ – НЕ ДОПУСТИТИ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ В КРАЇНІ

Водночас відбувалися навчання й на інших локаціях (цього журналісти вже не бачили). Зокрема, відпрацювали протидію незаконному перетину пунктів пропуску для організації масових акцій протесту та підвезення їх учасників ззовні.

За практичним етапом навчань разом зі ЗМІ та мешканцями селища спостерігав президент Володимир Зеленський.  Він відзначив злагоджену роботу учасників навчань у прикордонних областях.

«Саме так повинна була працювати наша держава в 2014 році. Ми з вами розуміємо, що будь-який наступ, будь-яка окупація почнуться з дестабілізації всередині держави… Саме те, чого тоді не вистачало – і такої спільної командної роботи, і, напевне, ніхто не був готовий, ніхто нічого не очікував, тобто не вистачало рішучості, досвіду командирів», – каже Зеленський.

Він також зазначив, що паралельно відбуватимуться і військові навчання.

Про те, що на цих тренуваннях головним було відпрацювати взаємодію всіх структур МВС, казали і представники поліції, і рятувальники, й нацгвардійці. Для рятувальників були і реально небезпечні ситуації, адже під час робіт з окопування техніки Нацгвардії виявили боєприпаси часів Другої світової війни, каже начальник піротехнічного відділення Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС Сергій Сіроштан.  Небезпечні знахідки (сім одиниць боєприпасів – мінометні міни і артилерійські снаряди) вилучили та знищили.

Як пояснили мені учасники, дуже важливо було отримати протоколи взаємодії Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС та прикордонників – чотирьох структур, що мають різних керівників і не підпорядковуються одна одній. У таких ситуаціях, які програвалися на Херсонщині, їм треба працювати як єдиний механізм і дуже швидко. І якщо в перші дні навчань ставалися непорозуміння, під кінець уже склалися якісні протоколи й алгоритми. Таку роботу особливо відзначили  поліцейські, які мають досвід участі в АТО.

Керівники структур, які брали участь у тренуваннях, запевняли: їхнє завдання – щоб місцеві мешканці відчули безпеку і захищеність. І дякували людям за витримку і підтримку в дні, поки тривала підготовка до практичного етапу навчань.

Ірина Староселець, Херсон

Фото: Юлій Зозуля

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-