Наразі на ТОТ чинні паспорти РФ мають не більше 1,5 млн громадян - правозахисниця

Наразі на ТОТ чинні паспорти РФ мають не більше 1,5 млн громадян - правозахисниця

Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях України наразі приблизно 1,5 мільйона громадян мають чинні російські паспорти.

Про це під час презентації в Укрінформі аналітичного звіту на тему «Паспортизація РФ в Україні» заявила директор ГО «Східна правозахисна група», адвокат Віра Ястребова.

«Незважаючи на використання різних громадських об'єднань (проросійських — ред.) в окупації, незважаючи на лобістів політсил РФ із просування паспортизації українців, на сьогодні на ТОТ України є не більше, ніж 1,5 млн паспортизованих осіб», - заявила Ястребова.

Відповідаючи на питання Укрінформу, вона пояснила, що до повномасштабної війни з РФ, а саме станом на 2019 рік, РФ видавала паспорти громадянам так званих «ЛНР» і «ДНР», але не ставила код органу, який видавав цей паспорт, і не ставила відмітку про прописку.

«Тобто, це був такий більш декларативний паспорт - для певних цілей кремлівського режиму, для того, щоб заявити про міфічну кількість паспортизованих. І РФ після повномасштабного вторгнення стикнулася з тим, що ті паспорти, що видавалися раніше, підлягали заміні з урахуванням нових обставин, з тим, що необхідно було привести їх у відповідність. При цьому у місцевих мешканців в окупації не вимагали, щоб вони відмовлялися від (українського — ред.) громадянства. У них навіть не вимагали, щоб вони здавали свій паспорт громадянина України. За рахунок цього були випадки, коли ці (російські — ред.) паспорти отримувалися, зважаючи на адмінтиск, загрози звільнення з роботи тощо. Але географія цієї примусової паспортизації (після початку повномасштабної війни — ред.) суттєво збільшилася», - зазначила правозахсниця.

За її даними, станом на сьогодні на території, зокрема, Ростовської області вже є окремі пункти видачі паспортів у РФ для жителів ОРДЛО. «Ми їх ідентифікували – з адресами, з повними даними. Тобто, це безпосередньо ті виконавці злочину кремлівського режиму, які дотичні до впровадження паспортизації», – зазначила правозахисниця.

Заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки Максим Бутченко сказав, що росіяни анулювали ті паспорти, які були видані людям до повномасштабного вторгнення. За його словами, вони мали провести нову паспортизацію населення з урахуванням цих відміток - коду і прописки.

Відповідаючи на питання про паспорти, видані на ТОТ після початку повномасштабної війни з РФ, директор ГО «Східна правозахисна група» пояснила, що цифра у 1,5 мільйона російських паспортів, які є на ТОТ — це ті, що є там наразі чинними.

«Тобто ті паспорти, які були (видані - ред.) до повномасштабного (вторгнення — ред.), вони нечинні у так званому російському законодавстві. Тому коли ми говоримо про те, що вони не виконали план (із паспортизації українців на ТОТ — ред.) — то мова йде про те, що вони не виконали план з оновлення цих паспортів. У людей залишилися (ці документи — ред.) старого зразка, але вони недійсні», - зазначив Бутченко.

Ястребова поінформувала, що кількість людей з паспортами РФ, незважаючи на заходи всілякого примушення громадян до паспортизації на ТОТ, у тому числі збільшення кількості пунктів видачі, зменшується.

«Це відбувається з низки причин, однією з яких є дуже велика смертність на ТОТ України. І ті люди, які у 2019-му, до повномасштабного вторгнення, отримували ці паспорти, вони або виїхали з окупації, або, на жаль, померли», - сказала вона.

Читайте також: Примусово отримані російські паспорти без заяви про зміну громадянства є фіктивними - ЦПД

За її словами, весь репресивний тиск Кремля не дає бажаних для нього результатів.

«І черговим підтвердженням цього може слугувати той факт, що на квазівиборах президента РФ ЦВК Росії дозволило в окупації використовувати документи українського зразка», - заявила правозахисниця.

Цей звіт охоплює період 2000-2024 років. Він ґрунтується на дослідженнях, які проводилися у 2024 році. У подальшому цей документ разом із супровідними документами буде направлено до МКС.

Як повідомляв Укрінформ, у Центрі національного спротиву поінформували, що влада РФ змушує отримувати паспорти навіть тих українців, які опинились на території РФ, у тому числі – не за власною волею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-