За екзотикою до Шрі-Ланки

За екзотикою до Шрі-Ланки

Укрінформ
Шрі-Ланка або острів Цейлон - справжня знахідка для тих, хто хоче отримати неймовірні враження від екзотики, витративши при цьому помірні гроші

Відпочинок на океані, аюрведа, національні природні парки і звісно, плантації цейлонського чаю – все це можна побачити тут. Після півторарічної заборони в’їзду через Covid Шрі-Ланка нарешті відкрита для туристів. Вимагають лише сертифікат вакцинації та негативний ПЛР-тест перед в’їздом.

З України до Коломбо (найбільше місто Шрі-Ланки) сьогодні легко дістатись авіарейсами відомого лоукостера Air Arabia , який щодня літає з Києва до емірату Шарджа (ОАЕ). Зручна стиковка в аеропорту Шарджі триває всього 40 хвилин, а квитки і багаж у Києві ви бронюєте відразу до Коломбо. Ще одна важлива деталь перельоту – чималенька відстань між рядами – хто літав рейсами більше 3 годин, мене зрозуміє. О 12 ночі за київським часом ви уже будете в аеропорту Коломбо. До речі, ви будете здивовані, але різниця у часі між Україною та Шрі-Ланкою становить 3,5 години. Це унікальний випадок, коли різниця у часі складає не ціле число.

Місцевий міжнародний аеропорт “Бандаранаіке” значно більший за “Бориспіль”, та й рейсів тут десятки в усі кінці світу. Звідси до туристичної зони – всього нічого – якихось 40 хвилин. Перший день – це звісно, адаптація до нового часового поясу, а також до тропічного клімату. Майже увесь рік температура у Ланці тримається на позначках +26-30 градусів. Тому після холодів в Україні дуже комфортно відчути себе у теплих тропіках Шрі-Ланки. Треба відзначити, що для туристів є сезоність у відвідуванні Шрі-Ланки.

Більшість мандрівників приїздять сюди у грудні-березні, влітку та на початку осені тут часто йдуть тропічні зливи. Але клімат всюди змінюється, тому і влітку на Ланці вже комфотно.

Більшість туристів помилково вважає, що столиця Шрі-Ланки – Коломбо. Але насправді це Шрі-Джаяварденепура-Котте, або просто Котте. Це південне передмістя Коломбо, де сьогодні проживає трохи більше 100 тисяч населення. Коломбо виглядає сучасним мегаполісом, але, звісно, з азійським колоритом. Тут можна зустріти сучасні автівки і зовсім поруч традиційні для країни “тук-туки” - триколісні моторікші, які використовують у якості таксі для туристів. У Коломбо можна побачити чимало зразків колоніальної архітектури, адже Шрі-Ланка у різний час була колонією – спочатку Португалії, а потім Великої Британії. Лише у 1948 році країна отримала статус незалежної держави. З колоніальних часів тут збереглося багато чого – наприклад, традиція пити чай з молоком, або ж унікальна залізниця, яка веде до гірської частини Ланки.

Слони, мавпи та розплідники черепах

Родзинка Шрі-Ланки – національні парки, де у природному середовищі можна побачити чимало тварин – від індійських слонів та леопардів до відомих нам косуль та буйволів.

Сьогодні на Шрі-Ланці працюють 12 національних парків, 3 заповідники та 51 резерват. Загалом це 14% усієї території острова. І майже всюди до них відкрито доступ туристів. Один з найцікавіших місцевих біосферних заповідників – Hurulu Eco Park, який створено ще 1977 року. Тут займаються захистом популяції ланкійських слонів. Туристів садять на джипи, з яких зручно фотографувати, і протягом кількох годин триває екскурсія заповідними стежками парку. За цей час вам обов’язково зустрінеться стадо слонів, які дозволяють себе фотографувати і навіть звикли до людей. Пропонують у Шрі-Ланці і катання на слонах, але це дуже дискусійне питання, адже все більше туристів вважають це ексклуатацією тварин і відмовляються від розваг, які хоч якось з такою експлуатацією пов'язані.

Шрі Ланка – це просто знахідка для тих, хто любить дику природу. У водах Індійського океану можна побачити блакитних китів (під час шлюбного періоду вони підпливають близько до берега), слонів, сотні видів птахів. А ще, як виявилось, на західному узбережжі країни є кілька резерватів для відновлення зникаючих видів морських черепах. Один з них – інкубатор поблизу міста Галле. Тут займаються відновленням тих видів черепах, яким загрожує зникнення. Звідси щомісяця по декілька тисяч маленьких черепах випускають у їх природне середовище – океан.

Ще одне природне диво, на яке варто звернути увагу туристам – лиман річки Маду-Ганга. Це одне з небагатьох місць Шрі-Ланки, де збереглися мангрові зарослі. Тут можна побачити справжню екзотику – зграї мавп, які намагаються дістати якісь екзотичні фрукти на деревах, чаплі і варани, які ніби завмерли в одній позі. Так що купатися тут заборонено.

До речі, на кількох тутешніх островах, як виявилось, живуть люди. Не знаю, чим вони насправді займаються і як заробляють на життя, але для туристів це справжня знахідка – їх побут виглядає дуже екзотично. На самій річці, як нам розповідали, знаходиться 64 острови – від крихітних острівців до відносно великих, де мешкають люди.

Сігірія, або скеля Лева

Усі дороги у Шрі-Ланці, як жартують місцеві гіди – неодмінно приведуть вас до Сігірії, яка знаходиться у самісінькому центрі острова. Це велетенська скеля заввишки у 60- поверховий будинок. Аби піднятися на неї потрібно пройти 600 сходинок. А розташована вона посеред справжніх джунглів, тому тим, хто все ж таки підніметься на вершечок, відривається неймовірна панорама дивовижної природи Шрі-Ланки. Завдяки своїй тисячолітній історії Сігірія ще 1982 року увійшла до списку пам’яток ЮНЕСКО.

Фортеця, сади та палац Сігірія були побудовані дуже давно під час правління короля Касапи (477-495 роки н.е). Аби ви собі уявляли масштаби робіт, стародавня кам'яна фортеця і палац, були збудовані на 183-метровій скелі вулканічного походження. Скеля оточена залишками унікального архітектурно-ландшафтного комплексу, який штучно створено понад 1500 років тому. Це справжній шедевр тогочасного ладшафтного дизайну.

Сігірія також славиться своїми фресками, яким понад тисяча років. Навколо Сігірії знаходиться добре облаштований парк площею у 130 гектарів, де можна побачити безліч екзотичних дерев, а також штучні озера та ставки. Туристи, яких тут зазвичай у докоронавірусні часи бувало по декілька тисяч за день, просто у захваті від численних мавп, які зустрічаються практично на кожному кроці. Вони добровільно позують в обмін на фрукти від туристів. Але, як розповідають гіди, з мавпами потрібно бути дуже обережними – бували випадки, коли вони легко виривали у необачних туристів мобільні телефони, прикраси, або навіть маленькі сумочки у жінок.

Пляжна Шрі-Ланка

Туристи, які розглядають Шрі-Ланку, насамперед, як місце пляжного відпочинку, будуть у захваті від неї. Океанські піщані пляжі Шрі Ланки – неймовірно красиві, особливо коли море трохи штормить і є хвилі. Але пляжний відпочинок на Ланці варто розглядати як релакс, або хороший додаток до екскурсійної програми. Саме за цим сюди варто приїжджати. Кожен пляжний готель має басейн, тому якщо комусь не сподобається океан з його хвилями, завжди є хороша альтернатива у вигляді басейну. Ідеальна погода цілий рік – температура тут не опускається нижче +26, а також піщані пляжі – ось що вигідно відрізняє Шрі-Ланку від інших напрямків пляжного туризму. Але найбільшим плюсом, як на мене, є можливість продегустувати екзотичні фрукти, і побачити як і де вони ростуть.

І звісно, доторкнутися до справжньої природи, до якої ще не дійшла цивілізація. За цим і їдуть на острів Цейлон тисячі туристів з усього світу.

Актуальна інформація про екскурсійні маршрути, історико- культурні-пам’ятки та національні парки можна знайти на офіційному туристичному порталі Шрі-Ланки.

Юлія Єрмолаєва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-