На Житомирщині волонтери зібрали кошти на ремонт даху палацу Терещенків

На Житомирщині волонтери зібрали кошти на ремонт даху палацу Терещенків

Фото
Укрінформ
Волонтери зібрали кошти на ремонт даху в палаці Терещенків ХІХ ст. в селищі міського типу Червоне на Житомирщині.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів засновник і голова громадської організації «Червоне туристичне» Тарас Коновалов.

«У вересні 2020 року я зареєструвався на меценатській платформі Patreon, де почав робити цікаві публікації, туди підтягувалися люди й оформлювали підписку. Відповідно, почали надходити кошти і нам вдалося зібрати гроші для палацу Грохольських-Терещенків. Деякі люди переказували гроші на картку. Завдяки цьому ми назбирали кошти для того, аби найняти робітників-висотників та придбати матеріал», – зазначив Коновалов.

За його словами, на палаці відремонтували дах, який там з’явився у радянські часи. Те накриття зроблене не за оригінальними планами.

«Майбутнє маєтку зараз вирішується в судах. Держава у нього не вкладає коштів, бо він не її, так само не інвестує церква, адже палац завтра може бути вже не її, а також не заходять спонсори через такий підвішений стан. Ми не знаємо, на скільки років затягнеться суд, тому наша громадська організація вирішила відремонтувати дах, щоб відтягнути руйнацію палацу», – додав Коновалов.

Окрім цього, завдяки підтримці небайдужих людей на території маєтку встановили лави та законсервували на будівлі палацу родинний герб Терещенків.

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура вимагає повернути у власність держави палац Терещенків ХІХ ст. у Червоному, у частині якого зараз розташований жіночий монастир.

Читайте також: Давні вежі замку на Тернопільщині вкриють іспанською черепицею

Палац Терещенків побудований у 1861 році Адольфом Грохольським, після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Читайте також: «Велика реставрація» наступного року охопить 100 об’єктів - Ткаченко

Об’єкт – пам’ятка архітектури місцевого значення.

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині плацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ (МП). Утім охоронного договору на пам’ятку архітектури єпархія не мала.

Фото: Тарас Коновалов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-