На фестивалі у Вінниці навчатимуть лозоплетіння, гончарства та різьбярства

На фестивалі у Вінниці навчатимуть лозоплетіння, гончарства та різьбярства

Укрінформ
У Вінниці на фестивалі народної творчості "Благословенні будьмо і єдині" проведуть майстер-класи з лозоплетіння, гончарства, вишивання та різьбярства.

Про це повідомляють у пресслужбі Вінницької міської ради, передає Укрінформ.

"11 вересня з 14:30 до 18:00 на Майдані Небесної Сотні проходитиме фестиваль народної творчості громади "Благословенні будьмо і єдині". У ньому візьмуть участь колективи з приєднаних територій", – йдеться у повідомленні.

Організатори фестивалю зазначають, що на ньому представлять ремесла Вінниччини та Поділля на семи локаціях.

"На першій локації будуть керамічні вироби: глечики, миски, вази, побутова кераміка, скульптури, дитячі керамічні іграшки. Також на цій локації проходитиме майстер-клас з гончарства", – розповіла директорка Вінницького обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун.

Наступна локація – "Вишиванка – оберіг роду". Тут вінничани зможуть поспілкуватися з вишивальницями, серед яких й дві заслужені майстрині народної творчості Галина Данилюк та Тетяна Войтковська з Вінниці. Майстер-клас з вишивання проведе мисткиня Алла Болгарська з Ямполя. Сорочка, яку вишила ця жінка, була представлена цьогоріч на Міжнародній презентації у Франції, і отримала гран-прі.

Читайте також: Вінниця відсвяткує День міста фестивалями, концертами та флешмобами

"Буде на фестивалі й локація з різьблення по дереву. На жаль, майстрів, які займаються різьбленням по дереву, дуже мало, але у нас є потужний різьбяр Петро Пипа з села Андрушівки колишнього Погребищенського району. Він створює великі полотна на дереві – вирізьблює на них зображення на козацьку та українську тематики. Також буде Анатолій Лукіянчин з села Гнатків, колишнього Томашпільського району. Він представить вироби з дерева: мисочки, тарілочки різного розміру, ложки тощо", – зазначила Цвігун.

Четверта локація – "Мистецтво села Щітки". Тепер Щітки відносяться до Вінницької міської територіальної громади. У цьому селі роблять вироби з рогози, що є рідкістю.

На наступній локації представлять лозо- та соломоплетіння: кошики різної форми, капелюхи та багато іншого. Майстри допомагатимуть всім охочим опановувати це народне ремесло.

Буде на фестивалі й локація "Малюю свій рідний край", де можна буде побачити роботи, зокрема й заслужених майстрів народної творчості України Івана Горобчука та Василя Слободянюка, які представляють Поділля на багатьох міжнародних та всеукраїнських виставках. Також вінничанам представлять локацію "Народний розпис Поділля".

Читайте також: «Свято сиру і вина у Львові» увійшло до сімки найкращих осінніх фестивалів світу

Всі охочі зможуть сфотографуватися на трьох локаціях: українська традиційна хата, друга – композиція з квітів, а третя має назву "Вишивана доля Вінниччини". Тут буде представлено восьмиметровий рушник зі скринею, у якій він зберігається. Цей рушник вишивали 45 майстринь з усієї Вінницької області.

На Майдані Небесної Сотні проходитиме концерт з народними і патріотичними піснями за участі творчих колективів Вінницької міської територіальної громади.

Як повідомляв Укрінформ, Вінниця 10-11 вересня відсвяткує День міста, у програмі – сім фестивалів, концерти, а також мистецькі акції, квести та флешмоби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-